Social

Peste 850.000 de cetățeni români au primit un statut de rezident în Regatul Unit

Până la sfârşitul lunii martie 918.270 de cetățeni români au cerut un statut de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în cazul a 852.310 dintre ei cererea fiind aprobată, conform unei statistici publicate joi de Ministerul de Interne britanic.

Românii sunt pe locul doi, după polonezi, în ordinea numărului cererilor aprobate. Însă numai 33% dintre românii cu cererea aprobată au primit statutul de rezident permanent (‘settled status’), ceilalți obținând statutul de rezident temporar (‘pre-settled status’), în timp ce procentul polonezilor care au obținut statutul de rezident permanent este de 77%.

Lituanienii au obținut de asemenea într-un procent ridicat, de 75%, statutul de rezident permanent, în timp ce un procent redus al acestui statut, de 24%, se mai înregistrează în rândul croaților.

În total, în baza noilor reglementări privind imigrația aplicabile în Regatul Unit după Brexit, au fost aprobate până la 31 martie 4.643.670 de cereri din partea cetățenilor statelor UE pentru obținerea unui statut de rezident în această țară.

Primele cinci naționalități cu cel mai mare număr de cereri soluționate favorabil sunt: polonezii (931.140), românii (852.310), italienii (478.830), portughezii (359.070) şi spaniolii (304.310).

Pe ansamblu, 53% dintre cereri (2.623.720) au fost soluționate prin acordarea statutului de rezident permanent şi 44% (2.173.270) prin acordarea celui de rezident temporar, restul fiind cereri respinse sau retrase. Aceste date includ şi cererile primite din partea cetățenilor elvețieni şi ai celor trei state (Islanda, Liechtenstein şi Norvegia) care împreună cu statele UE formează Spațiul Economic European (SEE).

Termenul-limită pentru depunerea cererilor pentru un statut de rezident este 30 iunie 2021 pentru cetățenii europeni care se aflau pe teritoriul Regatului Unit până la 31 decembrie 2020.

Statutul de rezident permanent poate fi obținut de persoanele care au trăit în Regatul Unit cel puțin cinci ani. Cele care au trăit în această țară mai puțin de cinci ani pot primit statutul de rezident temporar, ce poate fi transformat în cel de rezident permanent odată ce solicitantul cumulează cei cinci ani de reşedință în Regatul Unit.

Odată cu ieşirea Regatului Unit din UE, cetățenii europeni care doresc să lucreze în această țară trebuie să solicite o viză prin noul sistem de imigrare bazat pe puncte. Pentru a fi considerat eligibil, solicitantul trebuie să demonstreze că poate vorbi limba engleză la un nivel intermediar B1, are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de la un sponsor/angajator autorizat de Home Office şi salariul minim anual oferit de către sponsor/angajator este de 26.500 lire sterline sau egal cu nivelul de salarizare relevant domeniului de activitate (dacă în domeniul de activitate salariul minim anual este mai mare de 26.500 lire sterline).

Noul sistem de imigrare pe bază de puncte nu se aplică turiştilor şi nici cetățenilor europeni care au obținut sau urmează să obțină până la 30 iunie 2021 statutul de rezident permanent sau de rezident temporar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.