Sănătate

De miercuri ar putea începe imunizarea împotriva CoViD-19 a copiilor cu vârste între 12 și 15 ani

Imunizarea împotriva CoViD-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani cu vaccinul produs de Pfizer/BioNTech ar putea începe miercuri, respectarea acestui termen fiind condiționată de îndeplinirea „tuturor criteriilor procedurale impuse” de Agenția Europeană a Medicamentului, „conform calendarului agreat”.

„De miercuri, 2 iunie, ar putea începe imunizarea împotriva CoViD-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, cu vaccinul produs de compania farmaceutică Pfizer/BioNTech. Respectarea acestui termen este condiționată de îndeplinirea tuturor criteriilor procedurale impuse de Agenția Europeană a Medicamentului, conform calendarului agreat”, informează Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV).

Campania de imunizare în rândul copiilor vine după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a emis pe 28 mai recomandarea de autorizare a vaccinului Comirnaty împotriva CoViD-19 pentru această categorie de vârstă. Schema de vaccinare recomandată constă în administrarea a două doze, la un interval de 21 de zile.

CNCAV precizează că pentru facilitarea înscrierii la programare, platforma electronică va fi optimizată şi, începând cu data de 1 iunie, permite înscrierea la vaccinare a minorilor prin intermediul conturilor părinților, tutorilor sau ale aparținătorilor legali.

De asemenea, vaccinarea copiilor se poate realiza fără o programare prealabilă în platformă, prin prezentarea directă în centrele de vaccinare, la cabinetele medicilor de familie unde se administrează acest tip de vaccin sau la evenimentele de tip maraton, drive-thru.

„Vaccinarea este gratuită şi voluntară, iar pentru facilitarea procesului de vaccinare pot descărca de pe site-ul RoVaccinare atât chestionarul de triaj, cât şi formularul de consimțământ informat prin care îşi exprimă acordul în acest sens. Documentul poate fi semnat de către unul dintre părinți, de tutorele sau reprezentantul legal, iar în centrul de vaccinare, adulții vor prezenta actele de identitate valabile care să ateste calitatea acestora (CI, paşaport, pentru adulți şi certificatul de naştere, în cazul celor care nu au împlinit 14 ani)”, afirmă sursa citată.

Potrivit CNCAV, vaccinarea rămâne „soluția sigură şi eficientă” pentru învingerea pandemiei CoViD-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, “cel mai important for decizional, care reuneşte experți la nivel european”.

„Potrivit EMA, datele care rezultă din studiile clinice arată un profil de siguranță şi o tolerabilitate foarte bune ale vaccinului COVID-19 Pfizer/BioNTech în cazul copiilor între 12 şi 15 ani, sens în care eficacitatea la aceştia este foarte mare. Totodată, studiile efectuate relevă faptul că în grupul copiilor care au fost vaccinați nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinați”, mai susțin reprezentanții CNCAV.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.