Administrație

Amendă de 10.000 de lei pentru firma care colectează deșeurile menajere în Alba Iulia

Firma care colectează deșeurile menajere în Alba Iulia, Polaris M Holding SRL, a fost amendată cu 10.000 de lei de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba pentru nerespectarea ritmicității de evacuare a gunoiului, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, Agerpres.

DSP Alba menționează că s-a autosesizat și a efectuat un control igienico-sanitar pentru verificarea și respectarea prevederilor Ord. MS nr. 119/2014 (….), potrivit cărora evacuarea deșeurilor menajere biodegradabile și reziduale de la locurile de producere și colectare la locul de neutralizare se face, în perioada 1 aprilie – 1 octombrie, de preferință zilnic, din zonele rezidențiale și de la unitățile de alimentație publică unitățile sanitare cu paturi, grădinițe, creșe.

„În urma celor constatate, și anume nerespectarea ritmicității de evacuare a deșeurilor menajere de pe raza municipiului Alba Iulia, operatorul mai sus menționat a fost sancționat cu amendă contravențională în valoare de 10.000 de lei, amenda maximă prevăzută de lege. Totodată, prin Procesul Verbal nr. 759/2 iunie 2021 de constatare a condițiilor igienico-sanitare s-a dispus ridicarea, în regim de urgență, a deșeurilor menajere de pe raza municipiului Alba Iulia, conform prevederilor legale în vigoare, pentru a evita declanșarea unei probleme de sănătate publică”, a transmis Biroul de presă al DSP Alba.

În urmă cu două săptămâni, asocierea de firme care operează Centrul de la Galda de Jos, o investiție cu fonduri europene, devenită operațional în 7 mai, nu a mai preluat toate deșeurile transportate acolo de firma care colectează gunoaiele în Alba Iulia și alte zece unități administrativ-teritoriale.

Ulterior, comisarul general adjunct la Garda Națională de Mediu, Mihail David, a informat că Asocierea de firme RER Vest SA – Retim Ecologic Service SA, care operează Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Galda de Jos, va fi sancționată contravențional pentru că nu respectă programul de lucru menționat în autorizația de mediu. Conform acestuia, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor „trebuie să găsească soluții să ajungă la capacitatea maximă” de procesare a deșeurilor prevăzute în autorizația de mediu.

„Societatea operatoare va trebui să respecte programul de lucru, așa cum este scris în autorizația de mediu, pentru a putea procesa toată cantitatea de deșeuri care sufocă orașul Alba Iulia, precum și celelalte 10 unități administrativ-teritoriale operate de către societatea colectoare”, a mai adăugat comisarul general adjunct.

În ultimii ani, deșeurile menajere din județul Alba au fost transportate la depozite din Sibiu, Târgu Jiu și Oradea. Deschiderea Centrului de la Galda de Jos, cu o întârziere de câțiva ani față de planurile inițiale, ar fi trebuit să rezolve problema colectării și depozitării deșeurilor menajere din Alba, inclusiv din municipiul reședință de județ.

Centrul de la Galda de Jos este operat de către o asociere de două firme, în baza unui contract încheiat în februarie cu Consiliul Județean Alba, ce are ca obiect delegarea prin concesiune a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale realizate în cadrul Proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.