Social

Pensiile mai mari în anul 2022. Ministrul Muncii: „Vor crește cel puțin cu rata inflației”

Vești bune pentru pensionari! Pensiile vor crește anul viitor, când se va putea aplica actuala legislație, a anunțat ministrul Muncii.

Pensiile vor crește în anul 2022, cel puțin cu rata inflației, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan. Anul viitor se va putea aplica actuala legislație în ceea ce privește pensiile, iar la finalul anului 2022 va fi adoptată o nouă lege a pensiilor.

„Legislația pe care o avem în momentul de față ne-a permis ca anul acesta să mergem pe majorarea pensiilor de 14% făcută la finalul anului trecut și în condițiile în care noua lege a pensiilor, cel mai probabil, va fi gata la finalul anului 2022, înseamnă că anul viitor vom rămâne cu actuala legislație în materie de pensii și cel mai probabil vor crește cel puțin cu rata inflației”, a afirmat ministrul Muncii.

Până în 2030 vor ieși la pensie 1,8 milioane de români

Raluca Turcan a vorbit și de presiunea „în creștere” pe sistemul de pensii și de inechitățile „crunte” din sistem.

„Avem nevoie de reformă în materie de pensii. Gândiți-vă că acum avem un deficit la bugetul de asigurări sociale de 16 miliarde. Până în anul 2030 vor ieși în plus, față de cât ies în mod normal, la pensie aproximativ 1,8 milioane de pensionari, ca urmare a boom-ului de natalitate din perioada 1966 – 1969. Ca atare, presiunea pe sistemul de pensii este în creștere”, a spus Turcan.

„Mai mult decât atât, întregul sistem este grevat de inechități crunte. Raportul între cea mai mică pensie și cea mai mare este de 1 la 100. Există mii de pensionari care câștigă în instanță împotriva statului român și atunci avem obligația să creștem contributivitatea la sistemul de pensii aducând în calcul pensiilor cât mai multor oameni toți indicatorii de contributivitate, să reducem inechitățile, să facem sustenabil și predictibil acest sistem, nu la bunul plac al decidenților politici care, de obicei în ajun de campanii, mai majorează pensiile, și în același timp să digitalizăm toate dosarele de pensii”, a adăugat Raluca Turcan.

În ceea ce privește alocațiile, a precizat ministrul Muncii, există un calendar asumat de majorare a lor. „De altfel, vă amintiți că la începutul anului am fost printre primii care au anunțat că acest calendar se respectă și am majorat alocațiile de la 1 ianuarie”, a mai spus ministrul Muncii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.