Sănătate

Noul contract-cadru al medicilor de familie aduce facilități în decontarea investigațiilor de laborator

De la 1 iulie, toți pacienții din România ar putea beneficia mai ușor de investigații de laborator decontate de stat, în urma unor consultații la medicul de familie, în care vor fi identificați factorii de risc.

Modificările vin în contextul intrării în vigoare a noului contract-cadru cu medicii de familie, de la 1 iulie.

„Sunt mai multe schimbări, pentru că începând cu data de 1 iulie va intra în vigoare noul contract-cadru care va viza și aspecte în ceea ce privește prevenția”, a declarat la Digi24, președintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, Gindrovel Dumitra.

Analizele, ca formă de prevenție sunt necesare și pentru monitorizarea pacienților cu boli cronice precum astm bronșic, bronhopneumopatie, diabet zaharat, hipertensiune, boală cronică la rinichi, care „sunt la fel de importante în economia unui management corect al unui astfel de pacient cu boală cronică”, a spus medicul.

De ce este dificilă decontarea analizelor?

Diferența între procedura care va intra în vigoare de la 1 iulie și cea de dinainte de această dată constă în faptul că analizele se încadrau într-un alt plafon, care nu era disponibil de obicei la nivelul laboratoarelor.

„Laboratoarele aveau prin contract o obligație ca 10 la sută din fondurile care erau destinate de către Casa Asigurărilor de Sănătate să fie asigurate din venitul propriu pentru prevenție”, a explicat Gindrovel Dumitra.

Astfel, de la 1 iulie, autoritățile promit că accesul la analizele decontate de stat va fi mai ușor.

Alte noutăți în sistemul de sănătate românesc vor veni odată cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în acesta fiind cuprinse 3.000 de cabinete sau asocieri de cabinete, cu prioritate cele din mediul rural, care vor beneficia de reabilitare ori de unele dotări.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.