Economie

„Atenție la etichetă!” Ce trebuie să știți despre brânza Feta

Una din trei mărci de brânză Feta cu denumire de origine protejată (DOP) conține clorură de calciu, unul dintre cele mai folosite cheaguri chimice, avertizează reprezentanții Asociației Pro Consumatori (APC).

Totodată, reprezentanții APC menționează că mărcile de brânză Feta Epiros, Taverna și President conțin clorură de calciu.

„Numai la cinci din cele zece mărci de brânză Feta se menționează pe etichetă umiditatea maximă (conținutul de apă din produs) care este de maximum 56%. La opt din cele zece mărci de brânză Feta cantitatea de lapte de oaie folosită la fabricarea acestui tip de brânză este de minimum 70%, iar cantitatea de lapte de capră este de maximum 30%”, se menționează în comunicat.

Potrivit sursei citate, la o marca de brânză Feta (Hochland) cantitatea de lapte de oaie folosită la fabricarea acestui tip de brânză este de 97%, iar cantitatea de lapte de capră este de 3%.

„La o marcă de brânză Feta (Kolios) cantitatea de lapte de oaie folosită la fabricarea acestui tip de brânză este de 68,3%, iar cantitatea de lapte de capră este de 29%”, spune APC.

Reprezentanții Asociației subliniază că perioada de timp recomandată de producător în privința consumării produsului după deschiderea acestuia este de până la 5 zile, cu condiția păstrării acestuia în frigider.

Cantitatea de brânză Feta recomandată de producător pentru a fi consumată într-o zi este de 30 grame, iar timpul de maturare al brânzei Feta este de 60 zile sau de 90 zile.

„Prețul pentru 1 kg de brânză Feta începe de la 50 de lei la mărcile Non-Bio și ajunge la 100 lei la mărcile Bio de brânză Feta. La marca Favourites de brânză Feta declarația nutrițională nu este în limba română. La marca Hochland de brânză Feta lista de ingrediente este incompletă”, se spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, trei din cele 10 mărci de brânză Feta sunt produse Bio. Datele APC arată că valoarea energetică per 100 grame produs variază între 270 kcal și 290 kcal.

Totodată, conținutul de grăsimi în 100 grame produs variază între 22,5 grame și 25 grame, conținutul de proteine în 100 grame produs variază între 16 grame și 17,6 grame, iar conținutul de sare în 100 grame produs variază între 2 grame și 2,9 grame.

Reprezentanții APC susțin că, în Grecia, consumul mediu anual de brânză Feta este de 10,5 kg pe cap de locuitor. Tot în Grecia, brânza care poartă denumirea Feta este fabricată exclusiv din lapte de oaie sau dintr-un amestec de lapte de oaie și de capră,

„În Grecia se fabrică anual circa 115.000 de tone de brânză Feta. Brânza Feta reprezintă aproape 10 % din exporturile alimentare ale Greciei”, se mai spune în comunicat.

Asociația Pro Consumatori (APC), organizație de utilitate publică din anul 2005 cu o activitate neîntreruptă de peste 31 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor, membră a Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC) din anul 2005, a lansat pe 24 ianuarie anul curent Campania națională de informare și educare a consumatorilor „Atenție la etichetă!”, cu scopul de a atrage atenția consumatorilor cu privire la importanța înțelegerii informațiilor menționate de producătorii de produse alimentare pe etichetele acestora.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.