Mozaic

Cele mai frumoase cetăți ale Transilvaniei. O propunere de itinerar medieval

Cetățile din țară păstrează aerul medieval și istoria bogată pe care o are România. În Transilvania există o multitudine de cetăți sau castele care încântă turiștii an de an, prin zidurile mari de piatră, turnurile de apărare sau prin arhitectura lor.

Bijuteriile Transilvaniei sunt cele care au devenit principalele atracții turistice de pe harta României, oferindu-le turiștilor o călătorie în timp plină de povești palpitante. Iată un top 5 de cetăți care se află pe meleagurile Transilvaniei.

Castelul Bethlen – Haller, Cetatea de Baltă

Cetatea de Baltă din județul Alba este o construcție în stil gotic francez, pe patru niveluri. Castelul păstrează principalele elemente arhitecturale din anul 1773, iar în timp s-au mai adăugat diferite decorații pentru a reda aerul medieval. Interiorul castelului îți oferă o experiență artistică eclectică, iar oamenii pot simți și vedea evoluția a patru secole, clădirea păstrând multe elemente din fiecare secol, de la marmura folosită, la armurile medievale care sunt expuse acolo.

Cetatea se află pe DJ 107, între Târnăveni și Blaj, pe malul Târnavei mici și este locul perfect, dacă dorești să vizitezi o cetate care are o istorie bogată în spate. Cetatea este proprietate privată în acest moment, dar se poate vizita la cerere, contactând compania pentru a obține permisiunea.

Cetatea Făgărașului

Complexul feudal de la Făgăraș a fost construit la sfârșitul secolului al XIV-lea, însă la mijlocul secolului al XIII-lea a fost distrus, în urma unui puternic incendiu.

După, cetatea a devenit cetate militară de apărare, iar între ani 1528-1541, Ștefan Mailat, stăpânul domeniului feudal al Făgărașului , apoi voievod al Transilvaniei a transformat-o într-un castel feudal fortificat.

Complexul feudal și-a definit forma actuală în prima parte a secolului XVI-lea și în prima jumătate a secolului al XVII-lea. În acest moment este un maiestos monument cu o istorie bogată în spate, dar și cu multe povești „ascunse” în pereții cetății.

Cetatea maiestuoasă se regăsește chiar în centrul municipiului Făgăraș, în județul Brașov. Este locul perfect pentru iubitorii de istorie, dar și pentru pasionații de epoca medievală.

Cetatea Alba Carolina

Fiind printre cele mai importante atracții turistice din municipiul Alba Iulia, Cetatea Alba Carolina a fost construită în perioada 1714-1738 și este considerată cea mai reprezentativă fortificație bastionară de tip Vauban din România, sau chiar din sud-estul Europei.

Cetatea se extinde pe 70 de hectare și a fost construită după planurile arhitectului italian Giovanni Morando Visconti, din inițiativa împăratului Carol VI de Habsburg.

Forma cetății este de stea, cu ziduri groase și cu șapte bastioane: Eugeniu de Savoia, Sf. Ștefan, Trinitatea, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano și Sf. Elisabeta.

Turiștii vor trece pe sub Porțile Cetății și vor avea ocazia de a vizita cele două catedrale, celula lui Horea, Muzeul și Sala Unirii. Există trei trasee superbe ce pot fi urmate în cadrul unei vizite de o zi: Traseul Porților Cetății Alba Carolina, Traseul celor trei fortificații, Traseul Bastioanele Cetății Alba Carolina.

Cetatea Medievală Târgu Mureș

Poziționată chiar în centrul orașului Târgu Mureș, Cetatea Medievală are o suprafață de 4,3 hectare și este format dintr-o fortificată cu 7 bastioane unite prin ziduri. Turiștii vor găsi în interiorul fortificației Biserica Reformată-Calvină și Clădirea Manutanței.

Cetatea medievală a fost reconstruită pe ruinele unei cetăți distruse în anul 1601, iar în prezent, Cetatea este renovată, după un proces amplu care a durat peste 5 ani.

S-au descoperit în cetate urmele primei fabrici de cărămidă din țarp, dar și un atelier de prelucrare a bronzului, lucru care lasă de dedus că această cetate a fost una dintre primele fortificații industrializate din România.

Având în spate o istorie bogată și multe povești de pe vremea voievodului Transilvaniei, Bathory Istvan, Cetatea Medievală Târgu Mureș este una dintre cele mai vizitate cetăți din România, turiștii fiind atrași de povești, aerul medieval dar și de arhitectura sa.

Cetatea Căpâlna

Cetatea Căpâlna se găsește în Dealul Gărgălău, în județul Alba și este o fortificație dacică și are o bună poziție strategică, fiind situată la 610 metri altitudine și dominând valea Sebeșului.

Cetatea este al doilea monument din Alba, care se află în patrimoniul UNESCO, alături de Cetatea țărănească de la Câlnic. Monumentul de la Căpâlna a fost ridicat pe timpul domniei lui Burebista.

Acum pot fi observate zidurile groase de peste trei metri, iar deasupra lor încă există ruinele unui turn de apărare, cu o latură de aproximativ 10 metri. S-a mai păstrat și un coridor prin care se asigura accesul la turnul de apărare. Zidul, care avea o lungime totală de aproximativ 270 de metri, a fost parțial distrus după pacea încheiată în urma primului război daco-roman și reconstruit apoi în grabă în preajma celui de-al doilea conflict. Este locul ideal unde poți afla istoria dacilor și poți admira arhitectura deosebită a Cetății.

Un articol de Georgiana Iuzic, monitorulcj.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.