Administrație

Proiect pentru servicii de silvomediu depus spre finanțare de Primăria Aiud

Primăria municipiului Aiud a depus vineri, cu solicitare de finanțare, un proiect pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Servicii de Silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”.

Schema este aferentă Măsurii 15 „Servicii de Silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”, submăsura 15,1 „Plăți pentru angajamente de silvomediu” PNDR 2014-2020.

Intensitatea sprijinului public nerambursabil acordat în baza prezentei Scheme este de 100%. Valorile plăților compensatorii acordate sunt următoarele:

  • 38 € pe an şi pe hectar pentru suprafața angajată în cadrul Pachetului 1;
  • 137 € pe an şi pe hectar pentru suprafața anuală pentru care se solicită sprijin în cadrul Pachetului 2.

Pentru suprafețe mai mari de 500 ha se aplică degresivitatea suportului financiar, astfel că nivelul plăților va fi ajustat după cum urmează:

  • pentru suprafața cuprinsă între 500,01 ha şi 1000 ha se va acorda 85% din valoarea plății compensatorii;
  • pentru suprafața cuprinsă între 1000,01 ha şi 5000 ha se va acorda 65% din valoarea plății compensatorii;
  • pentru suprafața mai mare de 5000 ha se va acorda 50% din valoarea plății compensatorii.

Prin Pachetul 1 – Asigurarea de zone de liniște din cadrul DI 4A – se urmărește în principal asigurarea condițiilor optime de cuibărit, adăpost şi hrănire pentru dezvoltarea faunei specifice ecosistemelor forestiere. De asemenea, prin menținerea lemnului mort în pădure (arbori uscați, dar nedoborâți) pentru a se descompune lent, în detrimentul valorificării economice, se urmărește păstrarea unei mari varietăți de insecte xilofage (care se hrănesc cu lemn), care la rândul lor vor contribui la menținerea în pădure a unei populații stabile de păsări insectivore. Totodată, prin menținerea unei consistențe crescute a arboretelor, capacitatea pădurii de a contribui la reducerea concentrației de gaze cu efect de seră din atmosferă prin sechestrarea carbonului și adaptare la efectele schimbărilor climatice, precum și la creșterea retenției scurgerilor de suprafață (în cazul viiturilor) va fi îmbunătățită.

Prin Pachetul 2 – Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri din cadrul DI 4B – se are în vedere protejarea resurselor de sol forestier, prin promovarea de tehnologii extensive de exploatare a lemnului cu impact redus al solului, respectiv utilizarea de atelaje în lucrările de rărituri, în detrimentul lucrărilor mecanizate, care în prezent sunt aplicate la scară largă.

Proiectul depus are în vedere o suprafață de 1730,2 hectare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.