Sănătate

Premierul Cîțu promite că certificatele de vaccinare vor fi disponibile de la 1 iulie

Premierul Florin Cîțu a amintit, vineri, la Zalău, că „certificatul verde” care va fi emis la nivel european pentru a facilita călătoriile va fi valabil și în România de la 1 iulie.

„De la 1 iulie vom avea certificat verde”, a spus Florin Cîțu, în cadrul unei conferințe de presă.

În același context, premierul a atras atenția asupra faptului că pandemia nu a trecut, iar campania de vaccinare va continua, cu accente pe mediul rural, pentru a aduce vaccinul cât mai aproape de oameni.

„Trebuie să facem mai mult, pentru că pandemia nu a trecut. (…) Avem rezultate foarte bune, dar nu trebuie să ne culcăm pe o ureche. Această campanie de vaccinare continuă până de asigurăm că nu vom avea niciun caz și în acel moment putem spune că am depășit pandemia”, a afirmat Florin Cîțu.

El a invitat totodată social-democrații să susțină campania de vaccinare.

„Eu, până astăzi, sincer, nu l-am văzut pe Marcel Ciolacu să meargă într-un centru de vaccinare, să susțină campania de vaccinare. Nici pe Sorin Grindeanu sau nu știu cine mai este în conducere, doamna Gabriela Firea. Deci nu i-am văzut să meargă să susțină această campanie de vaccinare și nu înțeleg de ce, pentru că această campanie de vaccinare este o campanie a noastră, a tuturor, este o campanie pentru revenirea la normalitate a întregii Românii, nu doar a Partidului Național Liberal sau a acestei guvernări. De fiecare dată voi ridica această provocare pentru liderii de opinie ai social-democraților, să vină să susțină această campanie de vaccinare public”, a punctat prim-ministrul.

Prezent vineri în Sălaj, Florin Cîțu a făcut o vizită și la „maratonul vaccinării” care se desfășoară la acest final de săptămână în parcarea unui mall din Zalău.

„Îmi pare bine să văd oameni care se vaccinează (…), pentru că viața noastră o să fie mai ușoară de acum încolo și pentru concedii, suntem mai liniștiți, nu o să mai avem probleme, o să fie totul mai simplu și o să ne întoarcem la normalitate. Am venit doar să văd acest loc, pentru că e un loc important. În același timp, județul este pe locul 10, cu aproape 30% rată de vaccinare, deci trebuie să facem mai mult. S-a făcut acest lucru, dar și domnul prefect și domnul președinte al CJ trebuie să facem mai mult, pentru că trebuie să ducem vaccinul cât mai aproape de cetățeni și aveți resurse și dacă aveți nevoie de resurse, puteți să apelați și la Guvern să vă ajutăm. Eu vă mulțumesc și felicitări din nou pentru tot ce ați făcut aici”, a afirmat premierul.

Parlamentul European a aprobat miercuri definitiv certificatul digital al UE privind CoViD-19, pentru a facilita călătoriile în interiorul Uniunii și pentru a contribui la redresarea economică.

Certificatul va fi emis gratuit de autoritățile naționale și va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie și va include și un cod QR. Documentul va dovedi că deținătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obținut recent un rezultat negativ la testul CoViD-19.

Sistemul se va aplica de la 1 iulie pentru o perioadă de 12 luni. Deținerea certificatului nu va fi o condiție prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulație. În același timp, certificatul nu va fi considerat un document de călătorie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.