Mozaic

Gala Tânărului Actor HOP, la Alba Iulia, în perioada 2-4 septembrie

Gala Tânărului Actor HOP, ediția a 24-a, va avea loc, în perioada 2-4 septembrie, la Alba Iulia, informează UniTeR într-un comunicat transmis Agerpres.

Cu trei zile înaintea concursului, participanții vor participa, între 30 august și 1 septembrie, la un atelier de creație pe marginea împerecherii vorbei cu mișcarea, precizează organizatorii.

„Zvâcul și neaoșul. Să aibă curajul originalității și al necunoscutului. Să nu le fie teamă de ceea ce reprezintă. Să nu se scuze că există. Să nu se trădeze pe ei înșiși cu niciun preț și pentru nimic în lume. Să nu le fie teamă de morile de vânt ale nebuniei lor creatoare. Să nu-și sabordeze propriul talent cu imitații și ieftinături oportuniste oricât ar fi acestea de lucrative”, spune coregraful Gigi Căciuleanu, directorul artistic al evenimentului.

Tema ediției din acest an a Galei Tânărului Actor – HOP este „Teatru coregrafic. DansActorul ca fenomen al teatrului actual”.

Preselecția se desfășoară și la ediția din acest an pe baza înregistrărilor trimise de concurenți.

Concursul se adresează tuturor actorilor care au absolvit facultatea (licență), cu vârsta până la 33 de ani.

Candidații trebuie să trimită la adresa de email doina@uniter.ro înregistrarea video a momentului pregătit (format landscape), un curriculum vitae, copie după diploma de absolvire (sau adeverință eliberată de facultate), o fotografie (portret, rezoluție 300 dpi), titlul și informațiile logistice și tehnice pentru exercițiul prezentat. Data limită de trimitere a materialelor pentru înscriere este 15 iulie.

Motto-ul ediției din acest an va fi „Caragiale – o lume în mișcare” – „Ce lume! Ce lume! Ce lume!”, replică din „O scrisoare pierdută”, Actul IV, Scena 4.

Pentru cele două secțiuni ale concursului, Individual și Grup, preselecția se va desfășura astfel: prezentarea unui moment de mișcare și text pregătit de concurent (maximum 10 minute la secțiunea Individual și maximum 15 minute la secțiunea Grup). În construcția momentului, concurenții vor prezenta tratarea textului prin mijloacele teatrului coregrafic, sub formă mixtă – combinare liberă a formelor verbală și non-verbală.

Un grup poate fi format din cel mult șapte persoane.

„În construcția momentelor prezentate se va urmări tratarea originală prin text și mișcare (în proporție egală, 50/50 între cuvinte și mișcare) a unor pagini la liberă alegere din opera lui Ion Luca Caragiale: piese, schițe, diverse texte (articole, poeme etc)”, informează sursa citată.

Organizatorii au pentru participanți și o serie de linii directoare, respectiv „monologuri și/sau dialoguri puse în mișcare (Verbul-Vorbă/Verbul-Acțiune); comicul verbal și cel de situație duse mai departe înspre Actul Dansat…; relații dinamice dintre personaje (de ce nu reinventate? de ce nu provenind chiar din texte diferite?); prelucrare de gesturi care populează atât textele propriu-zise ale pieselor, ale momentelor și schițelor, cât și foarte precisele didascalii sau indicații de atitudini și joc apărând în filigran, printre rânduri, cu aceeași forță ‘coregrafică’ precum textul însuși”.

Cei admiși vor prezenta momentul pregătit, live, în cadrul Galei HOP de la Alba Iulia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.