Social

Ziua Drapelului Național a fost marcată, sâmbătă, în cetatea Alba Carolina

Ziua Drapelului Național a fost marcată, sâmbătă, la Alba Iulia, în prezența principalelor oficialități, printr-o ceremonie militară publică de înălțare a Drapelului Național. Ziua Drapelului Național este marcată în fiecare an, la 26 iunie, fiind instituită prin Legea 96/1998.

Drapelul este, alături de stemă, sigiliu și imn, un simbol național, așa cum prevede Constituția României din 1991 modificată și completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. În forma actuală, Constituția stabilește, prin Articolul 12, că „drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roșu”, potrivit www.cdep.ro și www.constitutiaromaniei.ro.

Drapelul Național a fost decretat, pentru prima dată ca simbol național, de Guvernul revoluționar provizoriu din Ţara Românească, la 14/26 iunie 1848, având deviza „Dreptate – Frăție” înscrisă pe el.

În contextul revoluționar al anului 1848, cu arborarea noilor drapele tricolore ca simboluri ale unor state naționale, și revoluționarii români, aflați la Paris la izbucnirea revoluției, arborau drapelul albastru, galben, roșu. Așa avea să fie și consfințit, ca drapel național, prin Decretul nr. 252 al guvernului provizoriu de la București, deși, inițial, apăruseră drapele tricolore cu benzile dispuse pe orizontală, potrivit site-ului www. presidency.ro.

Guvernul provizoriu de la București din 1848 întărea că „Steagul național va avea trei culori – albastru, galben și roșu”. Deviza română, care va fi scrisă atât pe steaguri cât și pe monumentele și decretele publice, se va compune din aceste două cuvinte „Dreptate, Frăție”. Drapelul național tricolor, roșu-galben-albastru, astfel decretat la 14/26 iunie 1848, a fost sfințit a doua zi, în cadrul Marii Adunări Naționale de pe Câmpul Filaretului, numit de atunci Câmpia Libertății.

„Drapelul Național este o mărturie a parcursului istoric dar simbolizează, mai ales, statul național, suveran, independent, unitar și indivizibil. Pentru fiecare român, cele trei culori – albastru, galben, roșu – sunt parte a ființei noastre naționale și reprezintă lupta poporului pentru libertate. Ne amintește mereu despre datoria sfântă de a o servi cu credință și de a apăra, cu orice preț, unitatea, suveranitatea și independența”, au scris reprezentanții Instituției Prefectului județului Alba pe pagina de Facebook a acesteia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.