Social

Ce trebuie să faci pe timp de furtună pentru a evita pericolele? Explicațiile șefului DSU

Furtunile au lovit mai multe județe din țară. Raed Arafat, Șeful departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat ce trebuie să facem în caz de furtună și cum ne putem pregăti.

„Când se primește o avertizare sau când vezi că începe o vijelie trebuie să te protejezi. Asta înseamnă să intri într-o scară de bloc, într-un magazin, te protejezi undeva mai ferit, să nu cadă un obiect instabil din cauza vântului. Am văzut și un arbore sau o parte dintr-un pom care să cadă și să lovească persoana sau chiar să ducă la deces”, a spus Raed Arafat la Digi24.

Șeful DSU a spus că echipamentele electrice trebuie oprite pe timpul vijeliei.

„Dacă ești în casă, nu ieși, așteaptă. Dacă ai echipamente electrice pornite, să le oprești pe durata vijeliei. Bineînțeles, ieși după ce s-a terminat, dar verifici totuși să nu fie obiecte instabile care pot să cadă și să te lovească”, a adăugat el.

Ce trebuie să faci pe timpul furtunii?

Raed Arafat a spus că aplicația DSU are un ghid pentru furtuni care le explică oamenilor pas cu pas cum trebuie să se pregătească în cazul unor fenomene meteo extreme.

„Sunt 2 modalități de a consulta ghidul pentru furtuni: accesarea siteului fiipregatit.ro, unde există un ghid pentru furtuni – cum te pregătești înainte, cum reacționezi și ce e de făcut după. Și prin aplicația DSU, există o secțiune care îl duce către ghid, unde găsește recomandările. Și, bineînțeles, orice mesaj care vine prin aplicația DSU sau prin RO-Alert să fie respectat”, a adăugat el.

Șeful DSU a adăugat că, în baza avertizărilor meteo, au fost activate grupele operative de coordonare în toate județele țării.

„Și Inspectoratele județene de urgență sunt în alertă, inclusiv Salvamont a primit indicații să rămână în alertă până se termină această perioadă. Forțele noastre sunt în subunități sau la datorie, la intervenții, dacă se solicită. Există posibilitatea creșterii capacității de intervenție prin creșterea gradului de alertă în subunitățile unde există presiune asupra lor, să fie adusă o tură sau două de la domiciliu și mai există o posibilitate de manevră de forțe, de la un județ la altul. Din acest punct de vedere suntem pregătiți”, a adăugat Arafat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.