Economie

ONU a decis ca 27 iunie să fie Ziua întreprinderilor micro, mici și mijlocii

Ziua de 27 iunie este dedicată, anual, întreprinderilor micro, mici și mijlocii, conform Rezoluției 71/279 adoptată de Adunarea Generală a ONU la 6 aprilie 2017.

Prin această inițiativă, ONU a dorit să sublinieze importanța avută de întreprinderile micro, mici și mijlocii pentru întreaga societate. Conform unor statistici ale Comitetului Internațional pentru Afaceri Mici, aceste întreprinderi reprezintă peste 90% din totalul firmelor din lume, fiind răspunzătoare pentru aproximativ 60-70% din numărul total de angajați și contribuind cu aproximativ 50% din PIB, potrivit http://www.un.org.

Totodată, prin această inițiativă, ONU atrage atenția asupra unei probleme majore întâmpinată de întreprinderile micro, mici și mijlocii, anume accesul la capitalul necesar demarării afacerilor. În acest sens, ONU recomandă implementarea unor politici financiare prietenoase cu formele micro, mici și mijlocii, precum și facilitarea accesului acestora spre alte piețe în afara celor locale.

Anul acesta, ca și în 2020, Ziua întreprinderilor micro, mici și mijlocii se desfășoară în contextul pandemiei de CoViD-19. ONU atrage atenția că aceste întreprinderi sunt cel mai greu lovite în urma măsurilor luate pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. De aceea, este esențial ca guvernele să ia măsuri pentru supraviețuirea afacerilor mici, facilitându-le accesul la finanțare, informație și piețe, conform un.org.

În luna aprilie 2020, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a deschis aplicația programului IMM Invest România, care permite IMM afectate semnificativ de criză să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea unor finanțări garantate.

La 9 iunie 2021, ministrului Finanțelor, Alexandru Nazare, a declarat că peste 12.000 de IMM s-au înscris în platforma programului IMM Invest în primele 45 de zile de la lansare, fiind consumat un procent de 17% din totalului plafonului alocat pentru 2021. „Valoarea totală a creditelor solicitate a fost de peste 17 miliarde lei, din care aproximativ 54% reprezintă credite pentru activitatea curentă, iar restul de 46% sunt pentru investiții”, a scris ministrul pe pagina sa de pe rețeaua de socializare Facebook.

Alexandru Nazare a precizat că principalele domenii finanțate sunt: activități de inginerie, lucrări de instalații, transporturi rutiere de mărfuri, construcțiile rezidențiale și nerezidențiale, comerțul cu produse alimentare și nealimentare (inclusiv on-line), HoReCa, precum și întreținerea și repararea autovehiculelor.

Subprogramul Agro IMM Invest este dedicat întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar. La 10 iunie, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a arătat că numărul IMM-urilor înscrise în platforma subprogramului Agro IMM Invest este de 3.000, acestea solicitând credite de 4,5 miliarde lei. Ministrul a subliniat că 28% din plafonul alocat a fost consumat în primele 45 de zile de la lansare.

La rândul său, Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, a declarat, la 15 iunie, că aproape 20% din plafonul de 14 miliarde lei alocat programului IMM Invest s-a consumat, iar suma garantată de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri este de 2,7 miliarde lei.

La 10 martie 2021, Guvernul României a aprobat prelungirea programului IMM Invest pentru 2021 până la data de 30 iulie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.