Educație

Examenul de Bacalaureat începe luni. Ce este deosebit anul aceasta

Examenul național de Bacalaureat 2021 (sesiunea iunie-iulie) începe luni cu proba scrisă la Limba și literatura română, iar pentru susținerea probelor scrise s-au înscris peste 133.000 de absolvenți de liceu.

„Examenul național de Bacalaureat 2021 (sesiunea iunie-iulie) începe luni, 28 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 29 iunie, se va desfășura proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 30 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului și a specializării. Ultima probă scrisă, proba la Limba și literatura maternă, este programată joi, 1 iulie. Examenul este organizat în 802 centre. Pentru susținerea probelor scrise s-au înscris 133.663 de candidați, dintre care 114.137 de candidați din promoția curentă, respectiv 19.526 de candidați din promoțiile anterioare. În Capitală vor susține probele scrise ale examenului de Bacalaureat peste 15.300 de candidați”, se arată într-un comunicat de presă remis duminică Agerpres de Ministerul Educației.

Potrivit sursei citate, afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 5 iulie (până la ora 12,00).

„Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12,00 – 18,00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie”, se mai arată în comunicat.

Ministerul Educației menționează că probele încep la ora 9,00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8,30.

„Reamintim că, în acord cu prevederile legale în vigoare, în sălile de clasă trebuie asigurate următoarele măsuri de prevenire și protecție: fiecare centru de examen va dispune de de asistență medicală, echipamente și materiale de protecție (dezinfectanți, măști etc.), intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat, în sălile de clasă în care se desfășoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidați o distanță de 1 metru unul față de celălalt, pe rânduri și între rânduri, în situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maximă posibilă, fiecare persoană care are drept de acces în școală va primi câte o mască la sosire și, dacă solicită, și la plecare, sălile de clasă vor avea dezinfectanți pentru mâini, în incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecție, colectarea măștilor purtate se va face în locuri special amenajate și semnalizate. În același timp, este interzis schimbul de obiecte personale”, mai spune ministerul.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor in sala de examen și toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Potrivit comunicatului, este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, dicționare, notițe, însemnări, precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

Candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul, iar cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.