Economie

Greu de identificat. DNA se declară neputincioasă în fața infracțiunilor cu monede virtuale

Procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, a declarat luni că sunt foarte greu de identificat infracțiunile prin intermediul monedelor virtuale, adăugând că, până în prezent, Direcția Națională Anticorupție nu a reușit să depisteze astfel de cazuri.

Afirmația șefului DNA a fost făcută în cadrul unei dezbateri organizate de Asociația Expert Forum, cu tema „Disimularea produsului infracțiunii – o provocare în recuperarea prejudiciilor cauzate de infracțiuni”.

Întrebat de jurnaliști dacă există dosare la DNA în care mita s-ar fi dat prin monede virtuale, Bologa a răspuns: “Bănuim că există astfel de situații, încercăm, dar este foarte dificil. Am discutat și cu partenerii noștri externi și se pare că și pentru ei este foarte greu de a identifica infracțiunile – darea și luarea banilor prin intermediul monedelor virtuale. Dacă nu se va interveni legislativ în acest sens de către statele lumii, inclusiv de către România, va fi destul de greu să identificăm aceste mine care produc și piața care produce astfel de monede virtuale”.

Crin Bologa a spus că aceste valori nu sunt supuse niciunei reglementări și nu se poate identifica cel care vinde, cel care cumpără, cel care emite astfel de monede virtuale. „Până în prezent, noi nu am reușit – cu mijloacele pe care le avem – să identificăm infracțiuni săvârșite prin plata cu monede virtuale și am văzut că Statele Unite ale Americii, Marea Britanie încearcă să facă pași spre reglementarea acestei piețe”, a mai precizat șeful Direcției Naționale Anticorupție.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.