Mozaic

Ghețarul de la Scărișoara s-a redeschis pentru public

Ghețarul de la Scărișoara, cel mai important obiectiv turistic natural din Alba și unde se află cel mai vechi bloc de gheață subterană din lume, închis pentru public de peste un an, a fost repus de joi în circuitul turistic.

Vizitat anual, cu deosebire din mai până în septembrie, de peste zece mii de turiști în medie, Ghețarul a fost închis publicului în ultimul an, din cauza faptului că scările de acces nu mai prezentau siguranță. Pentru a fi redat circuitului turistic, autoritățile locale au demarat un proiect de înlocuire a scărilor de acces în Ghețar.

Peștera, în care temperatura este de minus două grade Celsius, a fost redeschisă din 1 iulie, putând fi vizitată zilnic între orele 10,00 și 18,00. Prețul unui bilet este de 10 lei pentru elevi și studenți și de 13 lei pentru adulți.

Primele menționări despre Ghețarul Scărișoara ca obiectiv turistic au fost făcute în 1847 și 1857, unde se menționează echiparea cu scări de lemn a avenului de intrare în ghețar. Acest lucru dovedește că ghețarul era cunoscut și explorat de moți, care utilizau gheața și apa din această zonă secetoasă cu mult timp înaintea primilor vizitatori.

Peștera are o lungime de peste 700 de metri și o diferență de nivel de 105 metri. Traseul turistic este format dintr-un aven (puț vertical) adânc de peste 50 de metri și un diametru de 50 de metri, echipat cu scări metalice.

Ghețarul de la Scărișoara adăpostește un depozit de gheață fosil format în urmă cu peste trei milenii și jumătate. Blocul de gheață are grosimi între 11 și 36 de metri, potrivit unor sondaje efectuate cu ajutorul unui radar pentru a se vedea care este structura gheții în profunzime.

În peșteră trăiesc lilieci, gândăcei de doi-trei milimetri, numiți Pholeuon prozerpinae glaciale, iar din sedimentul „Rezervației Mari” a fost dezgropat un schelet de Rupicapra (strămoșul caprei).

Ghețarul este situat în Apuseni, în zona comunei Gârda de Sus.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.