Educație

Perle de la Bacalaureatul 2021: „La Moara cu Noroc, Ghiță n-a avut deloc noroc”

An de an, la examenul de Limba și literatura română de la Bacalaureat există elevi de 10, dar și elevi care scriu adevărate perle, în special la subiectul cu numărul 3.

Înainte de contestații 68% dintre elevi au promovat examentul de Bacalaureat 2021. Peste 100 de absolvenți au încheiat cu 10 examenul, în timp ce alții s-au remarcat cu adevărate perle la Bacalaureat.

„Moara cu Noroc” de Ioan Slavici și „Alexandru Lăpușneanul” de Costache Negruzzi au fost cele două nuvele care le-au pus mari probleme elevilor.

Cele mai tari Perle BAC 2021

  • „Ana l-a iubit pe Ghiță, apoi și pe Lică, care era mai bogat, dar bărbatul ei gelos a băgat cuțitu-n ea, iar Lică nepăsător l-a ras pe hangiu fugind cu banii pe un cal găsit în șură”.
  • „Ghiță, Lică și Ana sunt niște personaje tragice care mor din vina lor. Autorul ne arată că așa se întâmplă dacă faci afaceri cu porci și alte animale”.
  • „La moara cu noroc, Ghiță n-a avut deloc noroc, s-a înfuriat pe nevasta lui, că l-a înșelat cu Lică, șeful porcilor, a omorât-o scurt, dar și Lică l-a lichidat cu paloșul”.
  • „Ghiță și Ana trăiau fericiți la cârciumă, cu o mamă bătrână și niște copii, dar Lică invidios le-a luat banii și le-a dat foc fugind la vale cu fulgerele ploii”.
  • „Lăpușneanu a omorât o dată 47 de boieri, dar voia să mai omoare doi, că încă nu se săturase de ucis”.
  • „Lăpușneanu era crud și ofticos, că avea pică pe unii oameni, le lua ochii, urechile și mâinile și le înfigea în poarta cetății”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.