Sănătate

Cazurile de CoViD-19 la copii riscă să crească în lunile următoare

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a publicat un raport privind CoViD-19 în rândul copiilor și privind rolul pe care îl joacă structurile școlare în transmiterea virusului, a anunțat vineri Comisia Europeană.

Conform raportului, este probabil ca numărul cazurilor de CoViD-19 la copii să crească mai mult decât în rândul populației adulte care se vaccinează în număr tot mai mare.

În plus, având în vedere riscul probabil continuu de transmitere în rândul copiilor nevaccinați, este esențial ca sistemul educațional să fie pregătit înainte de următorul an școlar. Distanțarea fi zică, măsurile de igienă și testarea la timp a cazurilor simptomatice rămân fundamentale pentru prevenirea transmiterii în școli. Unica măsură a închiderii școlilor este insuficientă pentru a evita transmiterea comunitară dacă nu se efectuează și alte intervenții nefarmaceutice, precum cele menționate mai sus.

„Protejarea persoanelor celor mai vulnerabile din societatea noastră a rămas o prioritate majoră pe tot parcursul crizei. Închiderea prelungită a școlilor din UE a avut un impact negativ asupra sănătății copiilor și adolescenților noștri. Aceasta a dus la probleme precum izolarea socială, suferința psihologică, anxietatea și simptomele depresive – ceea ce este, desigur, foarte îngrijorător. Dorim cu toții să ne asigurăm că copiii pot continua să meargă la școală și să trăiască în cel mai sigur mod posibil. În acest sens, măsurile din școli, cum ar fi distanțarea fizică și alte mijloace de reducere a riscurilor de transmitere, se vor dovedi în continuare esențiale pentru a preveni transmiterea și pentru a menține deschise școlile noastre, în special în condițiile în care varianta Delta se răspândește din ce în ce mai mult”, a declarat comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.

„Copiii și adolescenții au fost grav afectați de închiderea școlilor și de învățământul la distanță pe parcursul acestei pandemii. Având în vedere că ne pregătim pentru anul școlar următor, raportul ECDC vine într-un moment vital. Protejarea sănătății și a bunăstării copiilor noștri trebuie să fi e prioritatea noastră. Măsurile trebuie adaptate pentru a preveni transmiterea, precum și pentru a le oferi copiilor un mediu de învățare și predare sigur”, a menționat la rândul ei Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Documentul se bazează pe dovezile actualizate prezentate în rapoartele anterioare pe această temă pe care ECDC le-a publicat în august și decembrie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.