Mozaic

„Sus, sus, sus la moți, la munte”, festival național de folclor organizat la Câmpeni

Tineri interpreți din opt județe participă, timp de două zile, la Festivalul Național de Folclor „Sus, sus, sus, la moți, la munte” de la Câmpeni, potrivit unui comunicat al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba transmis, joi, Agerpres.

Eveniment se desfășoară în zona terenului de fotbal din oraș, pentru a permite respectarea normelor de protecție sanitară în vigoare.

„Festivalul Național de Folclor ‘Sus, sus, sus, la moți, la munte’ este un eveniment care își propune să sprijine debutul artistic al unor tineri interpreți și instrumentiști de folclor. Scopul nostru este de promovare, conservare și valorificare a patrimoniului cultural național material și imaterial, oferind totodată o educație culturală și artistică tinerilor. Ne bucurăm că la ediția din acest an am avut un număr mare de concurenți bine pregătiți, iar în urma preselecției riguroase vor intra în concurs 14 tineri din opt județe. Și locația este una nouă, potrivită pentru un astfel de eveniment, astfel încât spectatorii să se simtă cât mai bine și să petreacă clipe speciale, alături de tinerii interpreți din concurs și de artiștii invitați în recital, în deplină siguranță și respectând toate normele de protecție sanitară în vigoare”, a declarat, potrivit comunicatului, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, Alexandru Pal.

La ediția din acest an s-au înscris zeci de tineri interpreți din diferitele zone etnofolclorice ale țării, însă, în urma preselecției, vor intra în concurs doar 14 concurenți din opt județe – Botoșani, Mureș, Alba, Sălaj, Timiș, Cluj, Maramureș și Dolj.

Manifestările au debutat, joi, prin evenimente cultural educative dedicate copiilor, urmând ca seara să aibă loc un spectacol folcloric cu Tulnicăresele din Câmpeni, Ansamblul Folcloric „Doina Moțului” din Câmpeni, Ansamblul Folcloric „Brădeana” din Sohodol. Invitat special va fi taragotistul Tudor Vârciu. Spectacolul va continua cu un recital extraordinar susținut de Liviu Burz.

Vineri vor avea loc, de asemenea, un Târg al meșterilor tradiționali, intitulat „Alba tradițional”, expoziția stradală de artă fotografică „Urcarea pe Muntele Găina”, semnată Vasile Sârb și cursanții clasei de artă fotografică, dar și un recital extraordinar cu muzică de fanfară.

Vor urca pe scenă în recital artiști ai Ansamblului Folcloric al județului Alba, Mirela Mănescu, Gheorghița Nicolae, Nicolae Furdui Iancu și Tudor Furdui Iancu.

„Festivalul se desfășoară într-o nouă locație, în zona terenului de fotbal, pe Strada Gării, locație care permite organizarea în deplină siguranță și respectând toate normele de protecție sanitară în vigoare. Astfel, pe tot parcursul manifestărilor se respectă măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, iar purtarea măștii de protecție în perimetrul de eveniment este obligatorie”, transmit organizatorii.

Spectacolele folclorice din ambele zile ale festivalului vor fi transmise online pe paginile de Facebook și Youtube ale instituțiilor organizatoare

Organizatorii ediției a XXXIV-a a Festivalului Național de Folclor „Sus, sus, sus, la moți, la munte” sunt Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Primăria și Consiliul Local Câmpeni, Casa de Cultură “Avram Iancu” din Câmpeni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.