Social

Sute de persoane, printre care zeci de copii, evacuate din cauza inundațiilor

Peste 200 de persoane, printre care peste 70 de copii, au fost cazate temporar la Căminul cultural din Roșia Montană, după ce zeci de case din satul Dăroaia au fost inundate, vineri seara, multe fiind avariate și de o alunecare de teren, a informat, sâmbătă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Alba.

Potrivit celui mai recent bilanț dat publicității de ISU Alba, în satul Dăroaia, comuna Roșia Montană, au fost inundate 72 de case, din care una este distrusă, iare 16 sunt avariate în urma unei alunecări de teren.

„208 persoane (135 adulți și 73 copii) au fost cazate temporar în cursul nopții la Căminul cultural din localitatea Roșia Montană. Alte 40 de persoane s-au autoevacuat la rude sau vecini în zone neafectate”, au precizat reprezentanții ISU Alba.

Tot în aceeași comună, în satul Roșia Montană, a fost avariată o casă, două au fost inundate, iar un drum este colmatat. În satul Curături este o casă inundată, în satul Gura Roșiei, o casă avariată de o alunecare de teren, iar două curți au fost inundate. În satul Cărpiniș sunt 11 case inundate.

Tot în Apuseni, în mai multe sate din comuna Sohodol au fost inundate 11 case, iar 18 persoane s-au autoevacuat la rude sau vecini. DJ 750A Sohodol – Gura Sohodolului este distrus pe 100 – 150 de metri.

În orașul Abrud sunt trei case inundate, iar în satul Valea Săliștii, patru.

În orașul Câmpeni au fost inundate opt case inundate și două obiective socio-economice, inclusiv o sală de evenimente. Au fost salvate fost persoane, iar alte patru s-au autoevacuat la rude sau vecini.

DN 74 Cărpiniș (Abrud) – Câmpeni este blocat pe aproximativ 300 de metri de aluviuni și o alunecare de teren.

Sunt înregistrate o serie de avarii la rețelele de alimentare cu energie electrică, respectiv la opt linii de medie tensiune și 106 posturi de transformare, fiind afectați 7.429 de abonați din Ocoliș, Roșia Montană, Abrud, Ciuruleasa, Bucium, Lupsa, Sohodol, parțial orașul Câmpeni, Trâmpoiele (Zlatna) și parțial Bistra.

Au fost raportate mai multe autoturisme luate de ape pe raza localităților afectate de inundații din județul Alba.

Sunt agrenați în intervenții sute de pompieri militari, jandarmi, polițiști, salvamontiști, voluntari de la Crucea Roșie, angajați ai Electrica, ai SGA, Direcției Silvice.

Direcția de Sănătate Publică Alba va trimite sâmbătă trei asistenți medicali comunitari și un mediator sanitar în zonele afectate de inundații pentru a face o evaluare a stării de sănătate a populației evacuate, inclusiv verificarea posibilei simptomatologii SARS-CoV-2, urmând ca luni dimineața să se deplaseze două echipe de recoltare probe CoViD-19, a informat directorul executiv, Alexandru Sinea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.