Social

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, anulat din cauza inundațiilor

Fotografie de arhivă

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, eveniment care urma să aibă loc sâmbătă și duminică la aproape 1.500 de metri altitudine, a fost anulat din cauza vremii nefavorabile, după ce mai multe localități din zona Apusenilor au fost grav afectate de inundații.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri seara, de Centrul de Cultură „Augustin Bena”, decizia a fost luată pentru a nu pune în pericol viața participanților la târg.

„Zona Munților Apuseni a intrat vineri sub avertizare cod roșu de vreme severă iminentă, inundații, ploi torențiale, frecvente descărcări electrice, mai multe localități din zonă fiind deja grav afectate de viituri. Avertizarea a rămas valabilă și pentru ziua de sâmbătă. În acest context, organizatorii Târgului de Fete, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură ‘Augustin Bena’, au cerut Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență să analizeze dacă sărbătoarea poate sau nu să mai fie organizată în condiții de siguranță pentru participanți, iar în urma consultărilor s-a decis anularea evenimentelor programate pentru sâmbătă și duminică pe Muntele Găina”, precizează sursa citată.

Hotărârea a fost luată deoarece manifestarea ar fi adunat mii de participanți din cel puțin cinci județe – Alba, Hunedoara, Bihor, Arad și Cluj – dar și pentru că drumul de acces pe Muntele Găina nu mai prezintă siguranță de trafic.

De asemenea, se mai arată în comunicat, numărul forțelor implicate în organizare nu mai poate fi asigurat din cauză că multe instituții și-au mobilizat oamenii în zonele afectate de inundații. Nu în ultimul rând, logistica de organizare a evenimentului a fost grav afectată în timpul Festivalului Național de Folclor «Sus, sus, sus, la moți, la munte» desfășurat la Câmpeni”.

Organizatorii amintesc că aproape în fiecare an, pe Muntele Găina, vremea a fost imprevizibilă.

„Este o decizie grea, care a fost cântărită serios și care a fost necesară pentru siguranța participanților, dar și a celor câteva sute de persoane implicate în organizare. După cum știți, asupra Munților Apuseni s-a revărsat o adevărată urgie, iar zona se află sub cod roșu de inundații. Pe Muntele Găina, aproape în fiecare an, vremea a fost imprevizibilă, iar o furtună care s-ar porni în timpul manifestărilor ar putea avea consecințe extrem de grave”, a declarat managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, Alexandru Pal.

Ediția din acest an a sărbătorii era programată sâmbătă și duminică pe platoul de pe Muntele Găina, la o altitudine de peste 1.400 de metri. În program erau incluse concerte de muzică populară, ușoară și folk, expoziții de fotografie, proiecții de film, recitaluri cu muzică de fanfară, dar și un târg al meșterilor populari din zonă.

Atestat documentar la 1816, Târgul s-a desfășurat fără întrerupere până recent. În urmă cu cinci ani, tot din cauza inundațiilor, evenimentul a avut loc doar la poalele Muntelui Găina, în comuna Avram Iancu. Anul trecut, Târgul de Fete nu a mai avut loc din cauza pandemiei de coronavirus.

La Târg a fost prezent, în 1852, și împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.