Social

Doxingul – expunerea informațiilor personale pe internet și victimele sale

Una din șase persoane care au folosit aplicațiile online de întâlniri a fost victima fenomenului de publicare a informațiilor personale pe internet de către partenerul virtual, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de compania de securitate cibernetică Kaspersky și publicat luni.

O dată cu mutarea relațiilor interpersonale în lumea digitală, colectarea și expunerea publică a datelor cu caracter personal – cunoscută și sub numele de „doxing” – a devenit un motiv major de îngrijorare, notează Kaspersky.

Echipa companiei de securitate cibernetică a realizat un sondaj, expunând principalele amenințări și temeri cu care s-au confruntat utilizatorii în timpul întâlnirilor online, iar experții Kaspersky au constatat că fiecare al șaselea utilizator a trecut prin „doxing” în timp ce își căuta un partener online, se menționează în comunicatul companiei.

Deși o dată cu răspândirea rețelelor sociale și a aplicațiilor de întâlniri, comunicarea a devenit mai ușoară, mai rapidă și mult mai convenabilă, jumătate (54%) dintre respondenți recunosc că le este frică să nu fie urmăriți de cineva pe care l-au cunoscut online, ceea ce este una dintre consecințele doxing-ului, potrivit Kaspersky.

„Divulgarea unei cantități mult prea mari de informații personale în aplicațiile de dating și pe rețelele sociale este ceva care poate duce la mari probleme în viitor. Utilizatorii lasă o vastă urmă de informații de identificare online, iar aceste date pot fi preluate și utilizate în avantajul doxerilor. Accesul doxerilor la adresa de domiciliu, locul de muncă, numele, numărul de telefon etc. al unei ținte crește riscul transferării amenințărilor din lumea online în cea fizică. De exemplu, fiecare al șaselea respondent (16%) recunoaște că s-a confruntat cu doxing. Mai mult decât atât, există și respondenți (11%) care au trecut prin doxing în timpul întâlnirilor online, dar care nu erau familiarizați cu noțiunea și nu știau ce li se întâmplă”, se precizează în comunicatul Kaspersky.

De asemenea, cercetările companiei arată că 40% dintre intervievați recunosc că, în timp ce comunicau online, au întâmpinat una din următoarele probleme: partenerul lor a distribuit capturi de ecran ale conversației fără consimțământul lor (12% din respondenți), i-a amenințat cu informații personale pe care le-au găsit online (10%), le-a făcut publice fotografiile intime (8%) sau i-a urmărit în viața reală (9%).

Cea mai răspândită problemă a doxing-ului este cyberstalkingul – 17% dintre respondenți recunosc că au fost urmăriți pe rețelele sociale de către o persoană cu care au discutat pe aplicațiile de întâlniri. Practic, doar 60% din respondenți nu au întâmpinat niciuna din problemele de mai sus.

Anna Larkina, expert în securitate la Kaspersky, a atras atenția că pe platformele de întâlniri există infractori sau roboți în căutare de victime.

„Într-adevăr, rețelele sociale și diverse aplicații ne-au ușurat mult întâlnirile. S-ar putea să găsiți dragostea vieții dvs. online, dar, din păcate, există și roboți și infractori care caută victime pe platformele de întâlniri. De aceea, în timp ce comunicați cu cineva online, este încă important să vă amintiți regulile de bază ale confidențialității digitale. Pentru a vă prezenta online în condiții de siguranță, vă recomand să nu comunicați nimănui informații personale de identificare, cum ar fi numărul dvs. de telefon, locația, adresa de acasă și de serviciu etc. Prevenirea amenințărilor din timp vă va permite să vă bucurați de întâlniri online fără nici o teamă”, a apreciat experta în securitate a Kaspersky, citată în comunicatul companiei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.