Mozaic

Săptămâna Haferland revine, în perioada 30 iulie – 1 august, în format fizic

Tineri sași în costume populare, Haferland, Criț (Brașov), august 2016

Săptămâna Haferland, aflată la ediția a IX-a și dedicată culturii și tradițiilor săsești din Transilvania, va avea loc fizic și online în perioada 30 iulie – 1 august, în incinta sau în apropierea bisericilor fortificate din satele Archita, Bunești, Viscri, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț și Meșendorf.

Potrivit unui comunicat al organizatorului, Fundația M&V Schmidt, transmis miercuri Agerpres, festivalul se dorește a fi o reîntoarcere la valorile autentice ale sașilor și un mesaj de susținere și promovare a potențialului cultural și turistic din Țara Ovăzului.

„Tradiția merge mai departe în Țara Ovăzului, iar noi, prin ediția din acest an, al nouălea an consecutiv, facem posibil acest lucru. După perioada dificilă pe care am trecut-o cu toții, vrem să aducem un mesaj simbolic de susținere a comunității din Zona Haferland, promovând cultura, tradițiile, oamenii de valoare și locurile cu o istorie îndelungată. Prin atragerea turiștilor în zonă, prin programul de înaltă ținută culturală și prin evidențierea unor activități antreprenoriale de succes din localitățile săsești, dorim să revitalizăm aceste locuri și să îi îndemnăm pe români și pe cei veniți din afară să se bucure de valorile autentice din Țara Ovăzului”, a declarat Michael H. Schmidt, președintele Fundației M&V Schmidt.

Evenimentele din cadrul Săptămânii Haferland sunt concentrate în jurul bisericilor fortificate din Archita, Bunești, Viscri, Saschiz, Homorod, Criț și Meșendorf, dar și în centrul frumos amenajat al orașului Rupea. Organizatorii vor realiza un arc în timp și vor aduce în prim plan adevăratele tradiții, prin muzică, dans și expoziții de obiecte vechi.

Festivalul se va deschide pe 30 iulie, în localitatea Archita. Printre evenimentele zilei se numără un concert de muzică clasică susținut de „Light Quartet”, o dezbatere publică pe tema „Antreprenori locali care duc tradiția mai departe” și un program artistic de dansuri tradiționale din Țara Ovăzului susținut Ansamblul de dansuri tradiționale al Forumului Democrat German din Sibiu, care va avea loc pe esplanada bisericii.

Tot pe 30 iulie, la Bunești, în fața bisericii medievale din localitate, fanfara „Neppendorfer Blaskapelle”, continuatorii ansamblului săsesc care a luat naștere în anul 1879, va încânta auditoriul cu vechi melodii. Programul zilei mai conține un concert de muzică clasică susținut în curtea lăcașului de cult de organistul Steffen Schlandt și clarinetisul Ciprian Dancu, un recital de poezie, în limba română și germană, prezentat de actorii Alin Deac și Gabriela Pîrlițeanu, de la Teatrul Național „Radu Stanca”, din Sibiu. Programul zilei se va încheia cu o suită de fragmente de muzică clasică, susținut de cvartetul „Light Quartet”.

Potrivit organizatorilor, seara zilei este dedicată uneia dintre cele mai mediatizate localități săsești, Viscri. Pianistul Johann Markel va da tonul unei seri de neuitat, fiind succedat de Florin Besoiu, cineastul care a realizat un film documentar despre bisericile fortificate. Cel mai așteptat moment este cel al tradiționalului bal săsesc, organizat de Fundația „Mihai Eminescu Trust” într-un decor tipic satelor transilvănene. Ansamblul „Trio Saxones” va întreține atmosfera cu un potpuriu de melodii din tradițiile comunităților din Transilvania.

Pe 1 august, principala zi a festivalului, vizitatorii sunt invitați la expoziția itinerantă „Samuel von Brukenthal – un european timpuriu”, vernisată de Thomas Șindilariu, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului.

Evenimentul este pus sub patronajul președintelui României și al premierului Landului Renania de Nord – Westfalia

Un moment cu totul special este concertul „Enescu – Bartok 140 de ani”, care va aduce laolaltă, într-o manieră sonoră autentică, specifică sfârșitului de secol al IX-lea, „Rapsodia Română” de George Enescu și cele șase Dansuri Populare Românești de Bela Bartok.

Din programul zilei nu va lipsi o reprezentație de teatru, susținută de o trupă de actori tineri de la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, care vor adapta un text de Mark Twain intitulat „Jurnalul lui Adam și al Evei”.

Festivalul Săptămâna Haferland este realizat în parteneriat cu Ministerul Culturii și Fundația Mihai Eminescu Trust, Fundația ADEPT Transilvania, Asociația Nowero, Primăria Rupea, Asociația Descoperă Archita, Asociația Vecinătatea Femeilor din Saschiz și Fundația Tabaluga.

Evenimentul se desfășoară sub Înaltul Patronaj al președintelui Klaus Iohannis și al prim-ministrului Landului Renaniei de Nord – Westfalia, Armin Laschet.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.