Economie

Al doilea focar activ de pestă porcină africană, depistat în Ampoița

Un nou focar de pestă porcină africană a fost depistat în Alba, în localitatea Ampoița, afectând zeci de porci domestici, după ce luna trecută, după o perioadă în care s-a reușit închiderea vechilor focare din județ, boala a reapărut, în Ighiu.

„După o perioadă relativ lungă de timp, în care îmbolnăvirile la suine au fost tot mai puține, un focar de pestă porcină africană, la porc domestic, a fost depistat în localitatea Ampoița, din comuna Meteș. Acesta este al doilea focar activ din județul Alba după ce, în urma unei pauze a îmbolnăvirilor la animale, s-a reușit închiderea tuturor celorlalte focare”, se menționează într-un comunicat dat publicității de către Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba.

Focarul de pestă porcină africană de la Ampoița a fost confirmat în urma analizelor efectuate în laboratorul DSVSA Alba. În total, au fost afectați 53 de porci, dintre care 32 suine tineret, 18 adulte și 3 suine moarte.

Inspectorii DSVSA Alba au întreprins mai multe măsuri, în regim de urgență, pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor, între care acțiuni de dezinfecție, lichidarea focarului, restricționarea circulației persoanelor și animalelor în zona afectată, punerea sub supraveghere sanitară-veterinară a exploatației, declanșarea anchetei epizootice, informarea populației privind măsurile generale de prevenire a îmbolnăvirilor la animale.

De asemenea, a fost convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Transmisibile și s-a realizat un plan de măsuri, în vederea prevenirii răspândirii îmbolnăvirilor.

Au fost stabilite zonele de protecție și supraveghere, unde trebuie respectate mai multe măsuri, cum ar fi menținerea porcilor separat de celelalte animale domestice, fără să aibă posibilitatea să intre în contact cu animale sălbatice, interzicerea vânzării porcilor din exploatațiile populației.

Acesta este al doilea focar activ din județul Alba la porc domestic. În prezent, mai evoluează un focar, în localitatea Ighiu, depistat în 23 iunie. Din cauza acestuia, localitatea Ampoița se afla în zona de restricții.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.