Social

Poliția Animalelor: Aproape 600 de animale au fost plasate în adăpost anul acesta

Fotografie de arhivă

Aproape 600 de animale au fost plasate în adăpost anul acesta, a declarat sâmbătă Daniel-Alexandru Radu, director al Direcției pentru Protecția Animalelor din Poliția Română.

„Elementul de noutate adus de modificarea legislativă, respectiv ordinul de plasare în adăpost, a permis polițiștilor ca până în prezent să fie plasate în adăpost 571 de animale care au fost extrase din mediul nociv în care se aflau (…) ca urmare a emiterii unui număr de 110 ordine de plasare în adăpost. (…) Din punct de vedere al activităților de cercetare penală, la nivelul structurilor de protecție a animalelor au fost efectuate, până în prezent, de la începutul anului, 15 percheziții atât la domiciliile unor persoane, cât și la sediile unor entități. Ca urmare a constatărilor efectuate, a fost luată măsura reținerii, respectiv arestării față de șase persoane, o cifră care ne indică faptul că lucrurile într-adevăr se mișcă în acest domeniu”, a spus Daniel-Alexandru Radu într-o declarație de presă.

El a explicat că anterior erau foarte rare cazurile când cadrul legislativ permitea luarea unor astfel de măsuri.

Daniel-Alexandru Radu a menționat că polițiștii din cadrul structurilor de protecție a animalelor au desfășurat în primele șase luni ale anului 690 de controale, iar numărul sancțiunilor aplicate este în creștere față de perioada similară a anului trecut.

„Am constatat că în primele șase luni ale acestui an a fost înregistrată o creștere a constatărilor de natură contravențională de aproximativ 63%, reprezentând în cifre absolute 1.218 sancțiuni aplicate, iar cu privire la constatările de natură penală care au fost înregistrate și în privința acestora a fost manifestată o creștere cu 42%, respectiv o creștere de 326 de sesizări față de perioada similară a anului trecut. Structurile de protecție a animalelor sunt nou înființate în cadrul Poliției Române la sfârșitul anului trecut, prin ordonanță de Guvern. Acestea au devenit operaționale în toate județele. Numărul total de funcții e 488, din care, până în prezent, au fost ocupate 325, (…) iar în prezent sunt efectuate demersuri pentru ocuparea în totalitate a acestor funcții rămase vacante”, a mai spus Daniel-Alexandru Radu.

El a menționat că printre spețele relevante în domeniu la care polițiștii au intervenit se numără cea din județul Ilfov unde un cetățean și-a incendiat calul și cea referitoare la plasarea în adăpost a 150 de câini și pisici ținute în condiții improprii în județul Constanța, precum și cazul din județul Bistrița-Năsăud al unui tânăr care organiza lupte cu câini din rase agresive pe care îi deținea.

Daniel-Alexandru Radu a adăugat că până în prezent Direcția pe care o reprezintă nu a înregistrat cazuri cu animale sau păsări exotice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.