Mozaic

A început festivalul clătitelor la Moneasa

Sute de persoane sunt prezente, duminică, în stațiunea Moneasa, pentru a participa la Parada Clătitelor, un festival aflat la a XX-a ediție și reluat după un an de pauză din cauza pandemiei de CoViD-19.

Sâmbătă, în prima zi a festivalului, comercianții participanți au preparat câteva mii de clătite, consumate de sutele de turiști sosiți în stațiune.

Prezența comercianților este însă mai mică decât la edițiile anterioare pandemiei de CoViD-19, când clătitele erau preparate la 20 – 30 de standuri. De această dată, doar șapte comercianți participă la festival.

„Din păcate, din cauza pandemiei, anul trecut am sărit peste acest eveniment și peste tot ce se întâmpla frumos în Moneasa. După un an de pauză, sunt mai puțin comercianți, unii nu se așteptau să reluăm festivalul. Am încercat să îi anunțăm din timp pe mai mulți, dar și timpul a fost scurt și nu s-au putut organiza, dar de anul viitor suntem convinși că festivalul va reveni la amploarea din anii trecuți”, a declarat, pentru Agerpres, primarul comunei Moneasa, Ioan Herbei.

Unul dintre cei care prepară clătite încă de la lansarea acestui festival este Dănuț Suba, din Lipova. El și familia sa dețin un laborator de cofetărie dinainte de 1989, pasiunea pentru prepararea dulciurilor fiind transmisă de la o generație la alta.

„Vin de 20 de ani la Moneasa la fiecare festival dedicat clătitelor, pentru că ne place atmosfera de aici și pentru că vizitatorii savurează acest desert pe care îl preparăm în foarte multe feluri. Noi putem prepara și 2.000 de clătite în cele două zile de festival, dar vom vedea care va fi cererea, pentru că sunt mai puțin vizitatori decât în anii trecuți, când veneau mii de oameni din toată țara”, a spus Dănuț Suba.

Parada Clătitelor, organizată de Centrul Cultural Județean Arad și Primăria Moneasa, se va încheia duminică seară, cu spectacole de muzică populară.

An de an, evenimentul este cel mai așteptat din stațiune și atrage mii de vizitatori din mai multe județe. În anii anteriori, festivalul a atras chiar și peste 10.000 de vizitatori, fiind preparate și consumate, cel mai mult, peste 20.000 de clătite în cele două zile de desfășurare.

Turismul în Moneasa, stațiune denumită și Perla Munților Apuseni, își revine după pandemie, afirmă primarul Ioan Herbei.

„Deși doar o parte din unitățile de cazare și-au reluat activitatea în acest an, respectiv două hoteluri și în jur de 15 pensiuni, gradul de ocupare este bun, undeva la 90% în aceste unități. În cursul săptămânii, este undeva la 70%. Dacă programul guvernamental care oferea tichete de vacanță continua și în acest an, lucrurile stăteau mult mai bine și s-ar fi redeschis mai multe unități de cazare”, a spus primarul.

Anul trecut, Moneasa a pierdut jumătate dintre turiști, pe fondul pandemiei de CoViD-19, deoarece numărul locurilor de cazare a fost redus pentru a se asigura protecția sanitară, iar mulți au renunțat la vacanțe de teama infectării cu SARS-CoV-2. Gradul mediu de ocupare a locurilor de cazare din stațiune a fost de 40%, față de 75% în anii de dinaintea pandemiei.

Stațiunea Moneasa are aproximativ 1.700 de locuri de cazare în hoteluri, pensiuni, vile și o tabără pentru copii. În prezent, doar jumătate dintre acestea sunt disponibile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.