Sănătate

Islanda reintroduce de duminică restricții, la o lună după ridicarea lor

Premierul islandez Katrin Jakobsdottir

La patru săptămâni după ce a ridicat toate restricțiile legate de coronavirus, Islanda a anunțat reintroducerea unora dintre ele începând de duminică, în fața unei creșteri puternice a numărului de infectări, transmit AFP și dpa.

„Vaccinarea a avansat deosebit de bine în Islanda și putem să ne felicităm pentru aceasta”, a declarat prim-ministrul Katrin Jakobsdottir vineri seară la televiziunea publică, după o reuniune de guvern.

„Cu toate acestea, trebuie să luăm măsuri pentru a atenua situația actuală”, a adăugat ea.

Începând de la miezul nopții și până la 13 august, adunările publice vor fi limitate la 200 de persoane, regula de păstrare a unei distanțe fizice de un metru va reintra în vigoare, iar masca va fi din nou obligatorie în spațiile publice închise. Barurile și restaurantele se vor închide la ora 23.00, iar piscinele și sălile de sport vor fi limitate la 75% din capacitate.

Datorită unei rate foarte ridicate de vaccinare – peste 85% din populația de peste 16 ani este complet vaccinată –, Islanda ridicase în urmă cu aproape o lună toate restricțiile în spațiile închise, revendicând o premieră în Europa.

Începând din 12 iulie însă, insula se confruntă cu o creștere puternică a infectărilor, raportând 355 de cazuri noi, trei sferturi dintre ele la persoane vaccinate. Majoritatea acestor cazuri sunt legate de varianta Delta, potrivit autorităților sanitare.

Cu toate acestea, cazurile grave sunt deocamdată foarte puține: numai trei persoane sunt spitalizate la momentul actual.

Luni, Ministerul Sănătății anunțase că, din 27 iulie, reintroduce obligativitatea prezentării un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de sosirea în Islanda pentru călătorii vaccinați, indiferent de locul lor de rezidență.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.