Economie

Ministrul Mediului spune că ciobanii au luat frica urșilor

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a susținut marți, la Alba Iulia, că, de teama urșilor, este „din ce în ce mai greu” pentru crescătorii de animale să găsească ciobani care să meargă cu oile sau cu vitele pe munte.

„Este o problemă din ce în ce mai mare în ceea ce privește activitatea agricolă, zootehnia în zona montană. Este din ce în ce mai greu pentru crescătorii de animale să găsească persoane care își riscă viața prin protejarea stânelor, prin protejarea animalelor – oieri, ciobani, care să meargă cu vite și cu oi pe munte. Problema este generată de ultimii ani în care, de la 4.000 de urși sau 4.500 din momentul aderării în 2007, am ajuns la 6.500-7.000 în 2016. Este ultima evaluare oficială făcută de minister”, a declarat, într-o conferință de presă, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Tanczos Barna a opinat că managementul speciei trebuie să ofere soluții atât pentru protejarea speciei și asigurarea acestui habitat natural pentru urși, cât și pentru siguranța cetățenilor.

Ministrul a afirmat că au apărut din ce în ce mai multe exemplare de urși și în zona locuită.

„Este motivul pentru care Guvernul a aprobat această ordonanță de intervenție imediată în zonele locuite pentru a restabili siguranța cetățenilor în aceste localități”, a subliniat el.

Ministrul a adăugat că va urma implementarea unor proiecte finanțate din fonduri europene, despre care va oferi mai multe detalii miercuri, într-o conferință de presă.

Tanczos Barna a amintit că ministerul a lansat în februarie procedura de contractare a serviciilor de evaluare a populației de urși, servicii care nu au mai fost cumpărate sau achiziționate în ultimii cinci ani.

„Este primul și cel mai important pas. Pentru a merge mai departe cu strategia, trebuie să vedem exact unde stăm cu populația de urși. Dacă este o evoluție pozitivă ca număr de exemplare sau este o evoluție degresivă, pentru că problema cea mai mare la nivel european este să asigurăm pentru această specie o stare favorabilă de conservare. Deci, starea favorabilă de conservare în România cu siguranță este asigurată în momentul în care apar din an în an, de la an la an alte județe unde ursul ca specie se simte perfect și se dezvoltă”, a declarat demnitarul.

Tanczos Barna a adăugat că această specie aflată la vârful lanțului trofic a ocupat noi teritorii, apărând noi județe “cu probleme”, noi județe unde până acum nu s-a văzut niciodată urs.

Ministrul a explicat că acest lucru se explică prin migrarea acestor exemplare în zone de habitat natural favorabil și propice pentru respectiva specie.

„Este o explicație simplă. Avem monitorizări făcute de ONG-uri care fac monitorizare și fac evaluări serioase asupra populației de urs. Exemplare care au migrat în Ucraina sau exemplare care au făcut sute de kilometri în curbura carpatică. Este o specie care ocupă teritorii noi. Este absolut normal în cazul în care intervenția umană a fost complet eliminată din managementul speciei”, a subliniat acesta.

Tanczos Barna a spus că, în ultimii ani, Ministerul Mediului, în afară de o aprobare de strategie în 2018 și două cote aprobate de câte 140 de exemplare pentru extragere sau relocare, „nu a făcut mare lucru”.

„Mai mult, din 2016 s-a retras practic din intervenție și din managementul acestei specii” a mai spus Tanczos Barna.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.