Administrație

Ce presupune noul set de măsuri de relaxare a restricțiilor în pandemie

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat, miercuri, că pentru aplicarea măsurilor de relaxare de la 1 august a fost stabilit un nou prag de incidență a cazurilor de CoViD-19 cumulate la 14 zile de 2 la mia de locuitori, față de 3 la mie cum era până în prezent.

„Vorbim de continuarea relaxării măsurilor instituite pentru diminuarea impactului epidemic, dar cu stabilirea unor noi praguri ale incidenței cumulate la 14 zile. Astfel avem un nou prag care a fost stabilit de 2 la mie și măsurile vor fi corelate la pragul de 2 la mie, care este sub cel care a fost înainte de 3 la mie, ca să putem să revenim în sensul dacă unele localități au incidența care continuă să crească”, a precizat Arafat, după ședința de Guvern.

El a menționat că, în hotărârea de Guvern aprobată, se prevede creșterea numărului de participanți la activitățile cultural-artistice și de divertisment până la 75.000 în spațiile deschise, în județele, localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2 la mia de locuitori, participarea fiind condiționată de testare, vaccinare anti-CoViD sau trecerea prin boală.

O altă prevedere aprobată se referă la creșterea numărului de participanți la nunți și botezuri până la 150 în spațiile închise și 200 în spațiile deschise în județele cu incidența cumulată la 14 zile care este mai mică sau egală cu 2 la mie, participarea nefiind condiționată. În cazul în care participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală crește numărul în spațiile închise la 400, la incidență de sub sau egală cu 2 la mie, și la 300 în spațiile închise, la incidență între 2 și 3 la mia de locuitori.

„În spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se vor putea desfășura cu participarea spectatorilor până la 75% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minim un metru între persoane, dacă incidența este mai mică sau egală cu 2 la mie, tot cu condiția vaccinării, testării sau trecerii prin boală. Desfășurarea activităților recreative și sportive în aer liber cu participarea a cel mult 50 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidența cumulată este egală sau mai mică de 2 la mie. Creșterea numărului de participanți la cursuri de instruire și workshop-uri până la 250 în interior și 300 în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de minim doi metri pătrați pentru fiecare persoană și purtarea măștii de protecție obligatorie dacă incidența este egală sau sub 2 la mie. Creșterea numărului de participanți la conferințe până la 300 în spațiile închise cu purtarea măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile este egală sau mai mică de 2 la mie”, a menționat Arafat.

Potrivit acestuia, s-a decis și creșterea numărului de participanți la mitinguri, demonstrații până la 500 de persoane, cu respectarea unor condiții stabilite printr-o anexă la Hotărârea Guvernului, dacă incidența este egală sau mai mică de 2 la mie, dar și permiterea activității în baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri până la capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00 – 2,00, în județele unde incidența este egală sau sub 2 la mie, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

„Bineînțeles, aici măsurile de relaxare stabilite în conformitate cu dispozițiile Hotărârii Guvernului 730/2021 sunt menținute acolo unde incidența este între 2 și 3 la mie. Ca să fiu mai clar, avem măsurile noi care sunt dacă incidența este sub 2 la mie, dacă incidența ajunge între 2 și 3 la mie ne întoarcem la situația care suntem acum. Dacă trecem peste 3 la mie, ne întoarcem deja la situația în care am fost la 1 iunie și se aplică măsurile, bineînțeles, local, după incidență, în localități. Deci, cam asta e modul în care se aplică”, a explicat Raed Arafat.

El a adăugat că măsurile pot fi îmbunătățite, modificate prin hotărâri ale CNSU sau prin Hotărâre de Guvern, după analiza situației epidemiologice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.