Administrație

Casa Regală: Valorificarea patrimoniului de la Roșia Montană este esențială pentru un viitor durabil

Valorificarea patrimoniului cultural și natural de la Roșia Montană este esențială pentru un viitor durabil al acestui peisaj cultural excepțional, dar și pentru locuitorii acestui loc, consideră Casa Regală.

„Familia Regală a susținut cauza referitoare la Roșia Montană din anul 2009 încoace, sprijinind, în orice fel posibil, salvgardarea și înflorirea virtuților și valorilor Roșiei Montane. În anul 2011, Majestatea Sa Margareta a acordat Înaltul Patronaj Fundației Culturale Roșia Montană. Fundația și-a propus promovarea și conservarea bogățiilor naturale și a valorilor din această regiune unică a Munților Apuseni, precum și sprijinirea comunității de aici să se afirme și să devină vizibilă pe plan național și european”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook „Familia Regală a României”.

Potrivit sursei citate, Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, a considerat întotdeauna că Roșia Montană poate fi „un exemplu de conectare, armonie, prosperitate, dar și un model de dezvoltare europeană”.

„În cele din urmă, această decizie a UNESCO deschide oportunități privind noi activități economice în zonă, atragerea de fonduri, dar și o dezvoltare a comunității locale. Valorificarea patrimoniului cultural și natural de la Roșia Montană este esențială pentru un viitor durabil al acestui peisaj cultural excepțional, dar și pentru locuitorii acestui loc. Hotărârea țării noastre de a păstra această moștenire culturală și naturală nu poate fi decât aplaudată de comunitatea internațională”, evidențiază Casa Regală.

Marți, peisajul cultural minier de la Roșia Montană a fost inclus în lista Patrimoniului Mondial al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) și în lista Patrimoniului Mondial în Pericol.

Potrivit Institutului Național al Patrimoniului „peisajul cultural minier Roșia Montană intră astăzi în familia valorilor recunoscute ca relevante pentru întreaga umanitate, valori pentru care solidaritatea internațională se poate transforma în cooperare și asistență tehnică pentru conservare și restaurare”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.