Sănătate

Relaxarea prematură a restricțiilor în timpul vaccinării crește riscul apariției variantelor coronavirusului rezistente la vaccin

Relaxarea măsurilor barieră anti-CoViD-19, precum purtarea măștii sau distanțarea fizică într-o perioadă în care încă se desfășoară campania de vaccinare crește sensibil riscul de apariție a unor variante ale coronavirusului rezistente la vaccin, relevă un studiu publicat vineri de revista Nature Scientific Reports și preluat de agențiile AFP și EFE.

Pentru a estima cum ar putea suferi mutații coronavirusul SARS-CoV-2 ca reacție la progresia și acoperirea vaccinală, o echipă de cercetători din mai multe state europene au simulat probabilitatea ca o tulpină rezistentă la vaccinuri să apară într-o populație de 10 milioane de locuitori în următorii trei ani.

Modelul pe baza căruia s-a făcut estimarea integrează ca variabile procentul populației vaccinate, rata de mutație a virusului și viteza sa de transmitere, anticipând valuri epidemice succesive caracterizate prin creșterea numărului infectărilor urmată de scăderea acestora după reintroducerea restricțiilor.

În timp ce aproximativ 60% dintre europeni au primit cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19, acest studiu subliniază că întârzierea vaccinării în unele țări „poate face mai probabilă” apariția unei tulpini rezistente la vaccin, așadar este necesar „un efort de vaccinare cu adevărat global” pentru atenuarea acestui risc.

Pe de altă parte, arată aceeași analiză, o relaxare a restricțiilor antiepidemice chiar și după ce majoritatea populației a fost vaccinată crește de asemenea probabilitatea apariției unor variante rezistente. Autorii studiului indică drept posibilă cauză a acestei evoluții fenomenul „presiunii de selecție”, adică atunci când există multe persoane vaccinate tulpina originală nu mai poate concura în fața uneia rezistente.

Orice măsură ce diminuează transmiterea virusului, precum testarea extinsă, anchetele epidemiologice riguroase, sporirea secvențierilor și restricționarea călătoriilor „poate crește probabilitatea extincției unui virus emergent”, sugerează cercetătorii.

Conform estimării acestora, odată cu atingerea pragului de 60% din populație vaccinată – cazul Europei în prezent – probabilitatea apariției unor variante rezistente la vaccin devine ridicată, prin urmare acest procent este insuficient pentru obținerea imunității de grup.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.