Sănătate

A apărut Ghidul Asiguratului. Ce drepturi avem în raport cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a lansat „Ghidul asiguratului”, care ajută publicul să înțeleagă modul de funcționare a acestui sistem.

Potrivit Biroului de presă al instituției, ghidul a fost postat pe site-ul CNAS, www.cnas.ro, și promovat pe pagina de Facebook.

„Ghidul asiguratului” cuprinde informații despre calitatea de asigurat, modalitățile de accesare a serviciilor pe fiecare domeniu de asistență medicală, precum și drepturile și obligațiile asiguratului, conform reglementărilor în vigoare la nivelul lunii iulie 2021.

Acesta se adresează atât persoanelor asigurate, cât și celor neasigurate, care pot afla care sunt serviciile medicale la care au dreptul și care este modalitatea de accesare a acestora.

„Informarea corectă, completă și accesibilă a celor pe care îi deservește un sistem de sănătate este o condiție fundamentală pentru buna funcționare a acestuia. Nu doar în România, ci în orice țară. Pe fondul unor reglementări complexe și deseori în schimbare, cu atât mai mult în contextul pandemiei CoViD-19, a situa oamenii în centrul sistemului înseamnă nu doar a concepe și implementa politici de sănătate adecvate, ci și (mai ales) a le oferi acestora instrumente care să îi ajute să beneficieze de serviciile la care au dreptul, cu respectarea obligațiilor legale. Acest ghid este un astfel de instrument”, afirmă Adrian Gheorghe, președintele CNAS, în prefața „Ghidului asiguratului”.

„Pe baza propunerilor și recomandărilor primite după parcurgerea acestui ghid, CNAS va elabora și alte ediții, astfel încât să vină cât mai mult în sprijinul persoanelor care doresc să se informeze asupra modului în care pot accesa serviciile acordate în sistemul public de sănătate”, se arată în comunicat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.