Sănătate

Vaccinul AstraZeneca. Sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie, extrem de rar

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva CoViD-19 a transmis că, potrivit evaluărilor, sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenia (STT) este o reacție adversă extrem de rară după vaccinarea cu a doua doză de AstraZeneca și recomandarea este efectuarea rapelului cu același tip de vaccin, cu excepția cazurilor de contraindicație.

„În urma raportărilor privind reacția adversă extrem de rară – sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie (STT) – după vaccinare cu Vaxzevria (AstraZeneca), compania producătoare a continuat colectarea și analizarea datelor din sistemele de farmacovigilență, conform cerințelor organismelor de reglementare. În baza de date deținută de compania AstraZeneca (global safety database) au fost raportate la nivel global, până la 30.04.2021, 13 cazuri de sindrom de tromboză asociat cu trombocitopenie, apărute până în 14 zile de la administrarea cele de a doua doze, la persoane cu vârsta cuprinsă între 45 – 85 ani”, precizează un comunicat al CNCAV.

Conform sursei citate, simptomele includ adesea dificultăți de respirație, durere în piept, umflarea picioarelor, durere abdominală puternică și persistentă, dureri de cap persistente, vedere încețoșată, pete mici de sânge sub piele, la distanță de locul administrării vaccinului.

Compania a calculat frecvența acestor reacții pe baza datelor puse la dispoziție de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Departamentul Afacerilor, Energiei și a Strategiei Industriale din Marea Britanie, iar rezultatele au arătat că incidența STT până în 14 zile de la administrarea dozei 1 este 8,1/1.000.000, iar la 14 zile de la doza a doua 2,3/1.000.000, mai precizează CNCAV.

„Folosind date disponibile pentru anul 2019, compania a calculat incidența bazală de STT din populația generală, nevaccinată, folosind două metode: 3,75 cazuri/1.000.000 persoane (trombocitopenie apărută cu 7 zile anterior sau 7 zile după evenimentul trombotic); 7,16 cazuri/1.000.000 persoane (trombocitopenie apărută cu 1 zi anterior sau 14 zile după evenimentul trombotic)”, mai arată sursa citată.

De asemenea, Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie a elaborat un ghid referitor la vaccinarea cu a doua doză de Vaxzevria (AstraZeneca), la sfârșitul lunii iunie, care evidențiază incidența STT la persoanele cu vârstă peste 50 de ani, astfel: un caz de STT la 50.000 (20 cazuri/1.000.000) după prima doză de vaccin și pentru doza a doua – sub un caz la 1.000.000, niciunul din aceste cazuri nefiind confirmat, a mai transmis CNCAV.

„Rezultatele evaluării confirmă faptul că, după efectuarea celei de-a doua doze, sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenia (STT) este extrem de rar. Recomandarea pentru persoanele care au făcut doza 1 cu Vaxzevria (AstraZeneca) este continuarea schemei de vaccinare cu același tip de vaccin. Doar în cazurile de contraindicație pentru efectuarea rapelului cu vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) se recomandă continuarea schemei cu alt tip de vaccin, însă, la acest moment, nu poate fi evaluat profilul de siguranță”, mai explică sursa citată.

Eficiența vaccinului este confirmată în prevenția infecțiilor simptomatice și severe cauzate atât de varianta Alpha (B.1.1.7), cât și de varianta Delta (B.1.617.2), conform calculelor realizate de Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie.

CNCAV mai transmite că „sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie este o reacție adversă foarte rară, iar beneficiile vaccinării împotriva CoViD-19 depășesc riscurile efectelor adverse”.

EMA confirmă că beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate CoViD-19 continuă să depășească riscurile lor, având în vedere riscul crescut de boală și complicațiile asociate acesteia, precum și dovezile științifice care arată că vaccinarea reduce semnificativ decesele și spitalizările cauzate de CoViD-19. Pentru toate vaccinurile, EMA va continua să monitorizeze datele de siguranță și eficacitate și să ofere publicului cele mai recente informații. Agenția va lua măsurile necesare, dacă vor fi identificate probleme de siguranță, mai arată CNCAV.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.