Administrație

Gunoiul menajer, colectat selectiv, pe cinci fracții, din septembrie în Alba Iulia

Gunoiul menajer va fi colectat selectiv, pe cinci fracții, începând din septembrie în municipiul Alba Iulia, potrivit unui anunț postat, luni, pe Facebook, de către primarul Gabriel Pleșa.

„Din luna septembrie în Alba Iulia va începe colectarea selectivă? a gunoiului menajer pe 5 fracții! Rer Vest, societatea care a câștigat licitația pentru colectarea deșeurilor din Alba Iulia, are termen maxim pentru începerea prestării serviciilor către albaiulieni, data de 7 septembrie, conform contractului cu ADI Salubris”, a transmis Gabriel Pleșa.

Potrivit edilului, „colectarea selectivă înseamnă o reducere cu aproape 70-80% a cantităților de gunoi menajer așa cum îl avem astăzi, menținând aproximativ același cost pentru albaiulieni, în sensul în care 4 dintre aceste fracții vor putea fi reciclate, iar pe celula finală de la Galda de Jos va ajunge doar o mică parte din tot ce se colectează acum”.

Pleșa a afirmat că au fost demarate procedurile pentru amenajarea spațiilor în care se va face colectarea.

„Acestea vor fi îngrădite, supravegheate video, iar accesul va fi controlat pe bază de cartelă. În acest fel, doar proprietarii blocurilor arondate acelui centru vor depozita acolo deșeurile, iar prin supravegherea video dorim să ne asigurăm că toți albaiulienii respectă regulile de colectare”, a menționat primarul.

El s-a arătat convins că locuitorii vor învăța rapid codurile de culoare, respectiv pubela roșie pentru metal, pubela verde pentru sticlă, pubela galbenă pentru plastic și PET-uri, pubela albastră pentru hârtie și carton, iar cea neagră pentru deșeuri menajere.

Gabriel Pleșa a recunoscut că, momentan, Alba Iulia se confruntă cu o „problemă majoră” în ceea ce înseamnă ridicarea gunoiului menajer.

„Suntem într-o situație urâtă, neplăcută, dar pe care o vom depăși. Nu mi-am dorit-o nici eu, nici actualul Consiliu local și sunt convins că niciun albaiulian”, a conchis acesta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.