Administrație

Acoperișurile a cinci corpuri ale Palatului Principilor din Alba Iulia vor fi reabilitate

O firmă din Satu Mare va reabilita acoperișurile a cinci corpuri de clădire ale Palatului Principilor din Alba Iulia, care nu fac parte din proiectul prin care este restaurată în prezent clădirea principală, fostă reședință a voievodului Mihai Viteazul.

„După demersuri importante, documentații întocmite și o muncă susținută, ieri (luni – nota red.) am semnat contractul de execuție pentru reabilitarea acoperișurilor și planșeelor peste etaj la corpurile A, B, C, D, F ale Palatului Principilor. Valoarea contractată cu societatea Euras SRL Satu Mare este 13.706.096 lei cu TVA, iar durata de execuție este de 18 luni, urmând ca lucrările să fie demarate chiar din această săptămână”, a anunțat, marți, pe pagina sa de Facebook, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, vor fi lucrări „extrem de complexe” și supervizate inclusiv de istorici de artă și specialiști de componente artistice picturi murale.

„Vom interveni pentru eliminarea cauzelor de infiltrații de apă meteorică (înlocuire învelitoare, înlocuire sistem de colectare și evacuare ape meteorice etc), eliminarea atacului biologic la nivelul tuturor subansamblurilor structurale și nestructurale, reabilitarea și consolidarea zidăriilor de la nivelul podului și a șarpantei, înlocuirea planșeelor din lemn degradate, reabilitarea acceselor și scărilor din pod. Evident, vom înlocui toată țigla existentă cu una ceramică tip solzi, inclusiv șipci și contrașipci de lemn și dispunere folie anti condens”, a menționat Gabriel Pleșa.

Acesta a arătat că încă de la începutul mandatului a preluat problema finanțării, pe mai departe, a lucrărilor la Palatul Principilor.

„După multe demersuri și drumuri obositoare la București, am reușit sa prindem, direct in bugetul de stat, suma de 16.000.000 lei pentru Palatul Principilor. De altfel, după vizita d-lui ministru Cseke Attila (în 4 iunie – nota red.), am rămas sa ne vedem, săptămâna următoare, la Ministerul Dezvoltării, cu tot proiectul de la Palatul Principilor, pentru a identifica noi surse de finanțare”, a afirmat Pleșa.

Restaurarea corpului principal al Palatului Principilor ar urma să fie finalizată în acest an. Lucrările sunt executate tot de către firma din Satu Mare.

Odată finalizate conservarea și restaurarea, Palatul, cea mai importantă, potrivit specialiștilor, clădire administrativă din Transilvania, ar urma, printre altele, să găzduiască un Muzeu al Principatului Transilvaniei, în care să fie valorificate vestigiile din perioada în care Alba Iulia era capitala Transilvaniei.

Timp de peste 150 de ani, între 1541 și 1699, „soarta regiunii a fost dirijată” de la Alba Iulia, din acest palat. El îmbină mai multe stiluri arhitectonice – gotic, renascentist și baroc.

Palatul se află, din 2009, în proprietatea publică a municipiului Alba Iulia și în administrarea Consiliului Local.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.