Sănătate

Relansarea vaccinării. Borboly Csaba (CJ Harghita) are soluții, dar n-are „pârghii legale”

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, consideră că dacă deciziile privind vaccinarea anti-CoViD-19 ar fi descentralizate, instituția pe care o conduce ar găsi soluții pentru creșterea acoperirii vaccinale.

„Asta am zis și anul trecut, în perioada pandemiei, județul Harghita putea să fie într-o situație și mai bună dacă deciziile se puteau lua la nivelul județului sau localităților. Deci, noi, momentan, pârghii legale, în afară de bau-bau, nu avem, și eu cred că ar fi o soluție dacă am primi pârghii legale, pentru a lua niște decizii la care să poată fi arondată și vaccinarea. Dar, momentan, comunicarea este metoda noastră, finanțarea oricărui eveniment, acțiuni, echipament”, a spus Borboly Csaba, într-o conferință de presă.

Întrebat ce ar putea face dacă ar avea pârghii legale în acest sens, președintele CJ a precizat: „Trebuie pentru prima dată descentralizate (deciziile privind vaccinarea – nota red.) și atunci noi putem să găsim acele soluții prin care să creștem (rata de vaccinare – nota red.)”.

Borboly a subliniat că, momentan, nu poate să le spună angajaților instituției că nu pot veni la lucru dacă nu sunt vaccinați sau să le impună imunizarea participanților la proiectele finanțate de CJ.

În legătură cu faptul că în timpul campaniei cu echipe mobile au fost vaccinați puțin peste 1.100 de oameni, în aproximativ o lună, Borboly a spus că „sunt localități și localități” și că instituția pe care o conduce este deschisă la orice idee și propunere, dar trebuie să fie și o deschidere din partea oamenilor, întrucât „forța nu întotdeauna ajunge la un rezultat bun”.

Un număr de 1.140 de persoane au fost vaccinate împotriva CoViD-19 în Campania mobilă derulată pe parcursul lunii iulie de către Direcția de Sănătate Publică și Instituția Prefectului.

Campania s-a derulat în perioada 2-28 iulie, în toate localitățile unde nu au existat centre de vaccinare, iar interesul oamenilor a fost sub așteptări.

Șefa DSP Harghita, dr. Tar Gyöngyi, declara, recent, că au fost localități unde numărul celor care au venit să se vaccineze a fost mai mic decât numărul personalului din echipele mobile și că au existat situații, în zona Gheorgheni, unde nicio persoană nu a venit la centrul mobil să se imunizeze. Dr. Tar a spus că în acele comune există un curent împotriva vaccinării și „se dă crezare tuturor știrilor false răspândite pe Internet, fără să se ceară o părere sau un sfat avizat, fără să se discute cu specialiștii”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.