Social

Ultima fiță la party-uri. Pe litoral se „trage” „funny gas”

Cartușe de protoxid de azot

Agenția Națională Antidrog (ANA) trage un semnal de alarmă cu privire la apariția unui nou tipar de consum de substanțe psihoactive în zona de sud a litoralului românesc.

Potrivit unui comunicat ANA transmis joi Agerpres, la petrecerile organizate, de regulă, pe plajă, adolescenții și tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloane umflate cu ajutorul unui dispozitiv ce are încorporat un cartuș care degajă această substanță.

ANA precizează că protoxidul de azot (N2O) – gazul ilariant, cunoscut și sub denumirea de „funny gas”, este un sedativ incolor și inodor și este folosit în domeniul medical, sub supraveghere medicală, în combinație cu alte substanțe, în special ca anestezic, dar și în domeniul alimentar, la prepararea cremelor de tip frișcă, inhalarea acestei substanțe fiind strict interzisă.

Printre efectele negative se numără încetinirea timpului de reacție a corpului uman, transpirația excesivă, greață, vărsături, amețeală, oboseală, halucinații, distorsiuni de sunet și pierderi de memorie. Efectele se amplifică ca urmare a creșterii cantității de gaz inhalat sau a inhalării gazului prea rapid și în combinație cu alcoolul, arată ANA.

În cazul în care, după inhalare, semnele și simptomele sunt cele ale unei reacții alergice – febră, frisoane, urticarie, respirație dificilă – este recomandată solicitarea de urgență a ajutorului medical.

Agenția Națională Antidrog atrage atenția asupra pericolului consumului de substanțe interzise și recomandă tinerilor și părinților să se adreseze specialiștilor Centrelor de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog pentru accesarea serviciilor oferite de ANA în domeniul prevenirii și asistenței acordate consumatorilor de droguri.

ANA recomandă adolescenților să își aleagă cu grijă grupul de prieteni și să îl schimbe în cazul în care aceștia exercită o presiune negativă asupra lor;
să își petreacă timpul liber prin activități sănătoase și adecvate vârstei; să evite persoanele care oferă, chiar și gratuit, substanțe necunoscute, spunând că sunt legale și nu produc efecte negative asupra organismului; să refuze invitațiile făcute de diferitele persoane de a le urma în locuri retrase pentru a le oferi „ceva”.

Pentru părinți, ANA are următoarele recomandări: să își asculte copiii – ascultarea reprezintă primul pas pentru a îi crește sănătos și în siguranță; chiar și în situații foarte dificile, o legătură emoțională puternică între părinte și copil reduce riscurile la care acesta este expus; să aloce, zilnic, timp și atenție copilului; să stabilească reguli clare de comportament și consecințe rezonabile pentru încălcarea lor.

Administratorilor și personalului angajat din cluburi, terase, baruri, ANA le recomandă să supravegheze cu atenție, prin agenții de securitate sau personalul desemnat, incinta; să nu permită accesul persoanelor cu substanțe psihoactive asupra lor; să sune la numărul unic de urgență 112 în cazul în care anumite persoane au probleme de sănătate și să acorde măsuri de prim ajutor până la venirea echipajului de ambulanță.

ANA derulează pe litoralul românesc o serie de proiecte și campanii de prevenire antidrog, printre care campania “Safe Parties! – Distracție fără droguri!”, care are drept scop conștientizarea și responsabilizarea tinerilor participanți la evenimentele muzical-artistice, organizate în cluburi, beach-baruri și terase, cu privire la efectele consumului de droguri și prevenirea riscurilor asociate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.