Social

Pagube de aproape 80 de mil. de lei provocate de inundațiile din iulie în Alba

Inundațiile produse în luna iulie în județul Alba, cu deosebire în zona Munților Apuseni, au provocat pagube de aproape 80 de milioane de lei, fiind afectate aproape o mie de case și anexe gospodărești, zeci de poduri și podețe, drumuri și alte obiective din 88 de localități.

„Ca urmare a precipitațiilor abundente căzute în intervalul 1 – 21 iulie 2021, pe anumite areale au avut loc scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, revărsări ale unor cursuri de ape, care au avut ca și consecință producerea unor pagube pe raza UAT-urilor: Abrud, Ocna Mureș, Zlatna, Albac, Arieșeni, Avram Iancu, Berghin, Bucium, Bistra, Câmpeni, Ciuruleasa, Horea, Livezile, Lupșa, Mogoș, Ocoliș, Poiana Vadului, Poșaga, Roșia Montană, Sălciua, Săsciori, Sohodol, Șona, Șugag și Vadu Moților. Valoarea totală a pagubelor se ridică la suma de 79.882,558 mii lei”, se arată în raportul de sinteză întocmit de autoritățile județene, dat luni publicității.

Potrivit sursei citate, au fost afectate 413 case, 462 anexe gospodărești, 14 obiective sociale și administrative, 8 obiective economice, 12 poduri, 40 de podețe, drumuri naționale, județene, comunale, vicinale. Au murit înecate peste 2.400 de animale.

Cele mai mari pagube s-au înregistrat în Ocoliș, respectiv peste 21,4 milioane de lei. Aici, inundațiile au distrus, printre altele, 13 case.

Instituția Prefectului și Consiliul Județean Alba au înaintat Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației un proiect de Hotărâre de Guvern privind alocarea din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului pentru finanțarea unor cheltuieli de refacere, reabilitare sau intervenție la infrastructura afectată de inundațiile, alunecările de teren și fenomenele hidrometeorologice periculoase produse în județul Alba.

Suma totală solicitată este de peste 31,1 milioane de lei pentru obiective de infrastructură din administrarea Consiliului Județean Alba și a 16 unități administrativ-teritoriale: Abrud, Câmpeni, Zlatna, Bistra, Bucium, Ciuruleasa, Livezile, Lupșa, Ocoliș; Poiana Vadului, Poșaga, Roșia Montană, Sălciua, Săsciori, Sohodol și Șugag.

Totodată, până în prezent, AJPIS Alba a înaintat Ministerului Muncii și Protecției Sociale propuneri privind acordarea ajutoarelor de urgență pentru sprijinirea familiilor afectate de inundațiile, alunecările de teren și fenomenele hidrometeorologice periculoase produse în județul Alba în valoare de peste 573.000 de lei pentru 163 de familii din Abrud, Câmpeni, Avram Iancu, Ocoliș și Sohodol. Potrivit reprezentanților Instituției Prefectului, urmează să fie solicitate ajutoare de urgență și pentru familiile afectate din Bistra și Roșia Montană.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.