Mozaic

Perseide 2021. Când are loc ploaia de meteoriți și de unde o poți vedea?

Perseide 2021 sau ploaia de stele. Ce semnifică și când putem admira spectaculoasa ploaie de meteoriți?

Perseidele sunt o ploaie de meteori, iar numele provine din grecescul Perseides, un termen care se referă la fiii eroului mitologic Perseu.

Maximul curentului de meteori Perseide se va produce în noaptea de 12 spre 13 august, începând cu ora 1 TLR (ora oficială în România), potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

„În noaptea de 12 spre 13 august se produce maximul curentului de meteori Perseide, adică se vor vedea mai multe stele căzătoare decât de obicei. Pentru a le vedea trebuie să ieşiți în afara oraşelor şi să priviți cerul cu ochiul liber, după miezul nopții, până dimineață. Priviți minim 30-40 de minute fără întreruperi, după care faceți o mică pauză şi reluați observațiile. Nu prea contează în ce direcție priviți, cât timp nu vă uitați în Pământ sau la telefon. În mod normal, se pot vedea 50-60 de stele căzătoare pe oră, dar nu vă supărați dacă sunt mai puține (sau mai multe)”, au declarat Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, într-o postare pe Facebook.

Pentru ploaia de meteori perioada de activitate este între 17 iulie şi 26 august. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o perseidă.

„Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Aşa că din oraşele mari nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bun şi un loc de observații aflat la marginea oraşelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din oraşe vor vedea 10-20 de meteori pe oră”, adaugă reprezentanții Observatorului Astronomic.

Ploaia de meteoriți se poate vedea cu ochiul liber. În condițiile ideale, se spune că se vor putea vedea, maxim 100 de meteori pe oră, însă în mod normal se văd cam jumătate din numărul estimat. În timpul maximului perseidelor se poate vedea un meteor pe minut.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.