Educație

Ministrul Cîmpeanu anunță că va fi emis un ordin care va reglementa începerea școlii

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri că la începutul lunii septembrie va fi semnat un ordin de către miniștrii Educației și Sănătății care va reglementa „toate aspectele necesare” începerii școlii în condiții de siguranță, adaptate la „realitățile existente” în România.

„Vom avea la începutul lunii septembrie un ordin comun Ministrul Educației – Ministrul Sănătății care va reglementa toate aspectele necesare începerii școlii în condiții de siguranță, în condiții adaptate la realitățile existente în România, realități care arată foarte multe probleme la nivelul sistemului de învățământ, inclusiv din perspectiva infrastructurii”, a spus ministrul, la Digi 24.

El a afirmat că sunt multe școli în care sunt șantiere în prezent și că a primit asigurări din partea inspectoratelor școlare că lucrările vor fi finalizate înainte de începerea noului an școlar.

„Sunt într-adevăr multe școli în care sunt șantiere în acest moment, important este ca șantierele să fie închise înainte de începerea școlii. (…) Ministerul Educației se implică prin programa de reabilitare a școlilor pe care le monitorizează îndeaproape, Ministerul Educației susține implementarea proiectului România Educată prin care avizăm modificarea și eficientizarea cadrului normativ pentru asigurarea standardelor de siguranță și calitate în școlile din România. Avem o sumă importantă cuprinsă în PNRR care se află în negocieri cu Comisia Europeană în acest moment destinată tocmai îmbunătățirii infrastructurii școlilor și avem de asemenea și un comitet interministerial condus de viceprim-ministru pentru școli sigure și sănătoase. (…) Am primit asigurări din partea inspectoratelor școlare că lucrările vor fi finalizate. Acum, măsura în care eu sunt convins că aceste lucruri se vor întâmpla este discutabilă”, a arătat ministrul Educației.

Cîmpeanu a declarat că școlile nu sunt pregătite să preia elevi de la alte unități de învățământ preuniversitar și că există probleme de suprapopulare.

„Nu sunt pregătite școlile să preia elevi din alte unități de învățământ preuniversitar pentru mai multe motive. În primul rând, suntem după o situație de criză sanitară, în care toți elevii așteaptă să înceapă școala cu prezență fizică. În al doilea rând, pentru că avem anul acesta o micșorare a numărului de elevi în clasă, ceea ce determinat o creștere a numărului de clase în liceu și la trecerea din clasa a IV-a în clasa a V-a. De asemenea, avem nevoie de laboratoare dacă vrem ca elevii să aibă un curriculum bazat pe competențe, iar competențele practice de care are nevoie societatea și au nevoie angajatorii se obțin în mare parte în laboratoare. Avem în PNRR dotarea a 10.000 de laboratoare de fizică, chimie, biologie, laboratoare care au nevoie de spații. Aceste spații au fost pierdute odată cu introducerea clasei pregătitoare în școli. Nu mai există spații în școli din București, Ilfov, Timiș, Sibiu, Bihor, care sunt suprapopulate. Avem o problemă cu suprapopularea”, a explicat Cîmpeanu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.