Administrație

Secretarul Primăriei din comuna Șona a fost mutat la Blandiana pentru ca a transmis o „avertizare în interes public”

Comuna Șona, panoramă

Secretarul unei comune din Alba a fost mutat într-un post la 70 de km distanță, după ce a denunțat mai multe ilegalități, inclusiv un concurs trucat, scrie g4media.ro.

Este vorba despre funcționarul public Marian Bogdan Matei, angaja al Primăriei comunei Șona, care a trimis sesizările invocând Legea avertizorului de integritate, legislație menită să îi protejeze de eventualele represalii pe funcționarii care fac astfel de dezvăluiri cu bună-credință.

Cu toate acestea, primarul comunei Șona, Teodor Florin Mărginean (PNL), a dispus mutarea forțată a lui Matei pe un post similar, la Primăria Blandiana, în „curtea” unui coleg de partid, localitate aflată la 70 de kilometri distanță.

În replică, primarul Măginean afirmă că Matei a pornit „un război personal” în care a apelat la „provocări ieftine” și că, la rândul său, a depus mai multe sesizări legate de modul de lucru al secretarului comunei.

Într-un document trimis redacției G4Media la începutul acestei luni, Marian Bogdan Matei își justifică demersul invocând Legea nr. 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile și instituțiile publice care semnalează încălcări ale legii.

Conform acestei legi, funcționarii publici care denunță ilegalități comise la locul de muncă beneficiază de protecție. De exemplu, au dreptul ca la prezența în Comisia de Disciplină să cheme presa sau membri ai societății civile, iar eventualele sancțiuni pe care le primesc din partea șefilor pot fi anulate.

Articolul integral poate fi citit aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.