Sănătate

CNCAV a emis o nouă instrucțiune privind vaccinarea în situații speciale

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva CoViD-19 (CNCAV) a emis o nouă instrucțiune privind imunizarea în situații speciale, conform căreia în cazul în care o persoană dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze aceasta va putea continua schema de vaccinare după vindecare cu doza a doua, fără reluarea celei dintâi.

„În conformitate cu rezumatul caracteristicilor produsului (RCP), intervalul maxim de administrare între doza 1 și doza 2 este următorul: pentru vaccinul Pfizer BioNTech – până la 42 de zile; pentru vaccinul Moderna – până la 42 de zile; pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – până la 12 săptămâni. În situația depășirii intervalelor menționate anterior, beneficiarul se va putea prezenta direct în centrul de vaccinare, fără programare prealabilă, pentru administrarea celei de a doua doze”, explică CNCAV.

Potrivit acestuia, devansarea dozei a doua de vaccin anti-CoViD este permisă doar în situații speciale, justificate medical: pentru vaccinul Pfizer BioNTech intervalul minim între cele două doze este de 19 zile; pentru Moderna – 25 de zile; pentru Vaxzevria (AstraZeneca) – 28 de zile.

„Atunci când o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze, schema de vaccinare va fi continuată, la cel puțin 4 – 8 săptămâni, cu un vaccin fabricat după o tehnologie diferită. Schema completă de vaccinare împotriva CoViD-19 se realizează cu același tip de vaccin, însă în situații speciale, apărute după prima doză, se recomandă administrarea unui alt tip de vaccin împotriva CoViD-19 fabricat după o tehnologie diferită”, indică CNCAV.

Aceste situații trebuie dovedite cu documente medicale – bilete de externare, scrisori medicale etc. de către persoana care se prezintă la vaccinare și solicită schimbarea tipului de ser pentru doza de rapel, subliniază CNCAV.

„Atât în cazul persoanelor care prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze, cât și în cazurile menționate anterior, vaccinarea se face fără programare, prin prezentarea directă a beneficiarului într-un centru de vaccinare. Acesta trebuie să dețină asupra sa copii ale documentelor medicale care să ateste reacțiile survenite după prima doză. După predarea acestor documente justificative către centrul de vaccinare și analizarea acestora de către coordonatorul centrului respectiv, medicul coordonator va decide administrarea dozei, menționând acest lucru și pe formularul de consimțământ al persoanei, cu semnătură și parafă”, precizează CNCAV.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.