Politică

Expert Forum: Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” este de facto PNDL 3

Sorin Ioniță, președintele Expert Forum

Organizația Expert Forum (EFor) susține că Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” reia multe dintre mecanismele de implementare ale PNDL, iar propunerea actuală de program poate continua practicile netransparente şi ineficiente din perspectiva finanțelor publice şi dezvoltării comunităților în care se investeşte.

EFor a analizat proiectul de ordonanță de urgență pentru aprobarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, concluzia fiind că acest program este „de facto PNDL 3”, deoarece reia multe dintre mecanismele de implementare ale PNDL şi prelungeşte unele dintre tarele identificate în rapoartele Curții de Conturi şi cele independente, pornind de la modul de elaborare şi ajungând la punerea în practică.

„Având în vedere că multe dintre problemele menționate anterior sunt încă prezente la nivel instituțional şi legislativ, considerăm că propunerea actuală de program poate continua practicile netransparente şi ineficiente din perspectiva finanțelor publice şi dezvoltării comunităților în care se investeşte. Modul de elaborare a programului repetă paşii urmați de guvernele social democrate, care au fost criticate pentru implementarea primelor etape ale PNDL. Elaborarea unui nou program fără a rezolva probleme instituționale şi fără a analiza riscurile apărute în programele trecute este hazardată. Deşi implementarea unor programe de dezvoltare locală este esențială, acest fapt nu justifică graba şi problemele pe care le aduce propunerea actuală. Solicităm, aşadar, oprirea acestui proiect de OUG şi dezbaterea la nivel public a aspectelor menționate în acest document”, transmite EFor într-un comunicat remis luni.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației a pus în dezbatere publică proiectul de OUG pentru aprobarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, însoțit de nota de fundamentare.

Documentul a fost pus în dezbatere publică pe data de 11 august, iar termenul de consultare este de 10 zile, conform Legii 52/2003.

EFor consideră că, deşi la nivel public există tendința de a îndepărta programul de denumirea de PNDL, din motive care țin de dinamica campaniei electorale din Partidul Național Liberal şi de tarele legate de primele două etape ale PNDL, analiza arată că proiectul este o copie aproape perfectă a OUG 28/2013, care a reglementat PNDL.

One Comment

  1. Pingback: În numele AOR, Adrian Teban vrea un nou PNDL – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.