Administrație

Primarul municipiului Alba Iulia: Operatorul de salubritate este obligat să continue colectarea deșeurilor

Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a susținut, luni, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că „tabloul deplorabil” în care se prezintă mai multe spații de depozitare a gunoiului din Alba Iulia este „de netolerat”, acesta adăugând că actualul operator este obligat să continue prestarea serviciului de salubritate.

„Nu voi accepta ca Alba Iulia să cadă, din nou, în mijlocul unui conflict care nu este al nostru (fie el economic, fie politic), iar cetățenii să aibă de suferit din această cauză. Scenariul din acest weekend și tabloul deplorabil în care se prezintă acum mai multe spații de depozitare a gunoiului, aparținând asociațiilor de proprietari din Alba Iulia, sunt de netolerat. Astăzi am trimis o informare oficială către actualul operator de salubritate, Polaris, și am atras atenția asupra obligativității de a continua serviciul de colectare a gunoiului menajer, până la data la care noul operator va intra în operare”, a transmis, pe Facebook, primarul Gabriel Pleșa.

Edilul a adăugat că legislația în domeniu este „extrem de clară” și că nu va pregeta de a folosi „toate pârghiile pentru a fi trași la răspundere toți cei care vor încerca să încalce legea, lăsând orașul, din nou, pradă gunoaielor”.

Pleșa a susținut că, în contextul în care noul operator nu are semnate noile contracte cu beneficiarii finali, iar mobilizarea se face într-o perioadă mult mai mare decât s-a anunțat inițial, sarcina de a continua colectarea gunoiului menajer de la populație cade „în mod exclusiv pe umerii” actualului operator.

Potrivit primarului, SC Polaris M Holding SRL Constanța este „obligată” să continue prestarea serviciului până la data la care noul operator va începe prestarea activității – „în calitate de concesionar, SC Polaris M Holding SRL Constanța va asigura continuitatea activității de colectare, transport și depozitare a deșeurilor municipale, în aceleași condiții contractuale, până la operaționalizarea operatorului economic delegat (colectare și transport) Lot 1 Alba Iulia”.

De asemenea, susține edilul, la încetarea contractului de delegare a gestiunii din alte cauze decât ajungerea la termen sau forță majoră, vechiul operator este obligat să asigure continuitatea prestării activității în condițiile stipulate în contract, până la preluarea acesteia de către concedent, dar nu mai mult de 90 de zile.

„Pe cale de consecință am comunicat oficial firmei Polaris că, din punctul nostru de vedere, are obligativitatea de a continua serviciul de colectare și transport al gunoiului menajer de pe raza UAT Alba Iulia până la data la care Primăria Alba Iulia va informa în mod oficial, cu 30 de zile înainte, ieșirea de sub contract. De asemenea, ne așteptăm ca și ceilalți implicați în această chestiune, respectiv ADI Salubris Alba, respectiv Asocierea RER Vest SA – ReTim Ecologic Service să facă toți pașii necesari, cât mai rapid, pentru ca lucrurile să reintre în normal la nivelul municipiului Alba Iulia”, a mai transmis primarul.

Acesta a conchis că va face „totul” pentru ca Alba Iulia „să nu fie înghițită de gunoaie, indiferent de numele persoanelor implicate, diverși susținători de după cortină sau licențele pe care unii și le-ar putea pierde”.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a atenționat, luni, că în cazul în care nu se rezolvă în mod adecvat colectarea deșeurilor menajere din municipiul Alba Iulia ar putea solicita declararea stării de alertă din motive medicale.

Alba Iulia se confruntă de câteva luni cu o „problemă majoră” în ceea ce înseamnă ridicarea gunoiului menajer, după cum recunoștea, la începutul lunii august, primarul Gabriel Pleșa.

Alexandru Sinea (DSP) pune piciorul în prag: Sau ridicați gunoiul, sau cer declararea stării de alertă în Alba Iulia!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.