Social

Un cunoscut vânător din Transilvania, la un pas să fie omorât de urs: „Puteam fi la priveghi”

Vasile Bucur, președinte Asociației de Vânătoare și Pescuit Alba, a fost la un pas să fie omorât de un urs în timpul unei goane de mistreți.

Bucur, un vânător cu multă experiență, a povestit întreaga întâmplare petrecută în apropiere de Alba Iulia pe rețelele de socializare.

„Dragii mei, astăzi, 15 august 2021, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, era să o pun de mămăligă. Împreună cu o parte din membri grupei de vânătoare, am participat la 2 goane de alungare la mistreți, deoarece avem depuse sesizări și cereri de pagubă din partea unor proprietari de teren agricol. Vânătoarea am organizat-o pe Fondul de vânătoare Oarda, la 6-7 km de Alba Iulia, atenție ! în lunca Muresului. Pentru cunoscători, am făcut prima goană pe Morărești, unde nu am găsit decât capre și o vulpe, iar a doua goană am făcut-o pe Pârâul Murgului. Eu am stat undeva la o întrerupere a pârâului, unde există o punte, pe unde poți trece cu mașină. M-am așezat într-o iarba mare la 15-20 m de puntea respectivă, un loc foarte bun de trecere a vânătului la vânătorile colective. Din precauție, mi-am lăsat mașină la circa 20 de m, în spatele meu pe drum, pentru că știam că în zonă sunt urși si să nu am vre-o surpriză”, a povestit Vasile Bucur.

„La un moment dat, după ce a început goana, a ieșit un purcel din pârâu”, a continuat Bucur. „La scurt timp am auzit în parau (unde există vegetație foarte multă, copaci, tufe mari, etc), o respirație grea care se apropia de punte. Am crezut că e scroafa cu purcei. La un moment dat a ieșit din pârâu cu viteză, cu intenția să treacă în partea cealaltă, o ursoaică imensă. A trecut drumul și s-a întors să aștepte puii. Când s-a întors m-a văzut pe mine, a început să se agite, s-a ridicat în 2 picioare, a venit spre mine și a început să urle si să facă că toți dracii. Nu am schițat nici un gest, pentru că dacă făceam o mișcare era pe mine. Distantă de la mine la ea era de maxim 15m și în 2-3 salturi, era pe mine. A fugit înapoi la pui, a început să se agite si să se miște haotic prin tufe, continuându-și festivalul. În acest timp, am fugit la mașină. Colegul meu de grupa Lica Vlad, a auzit toată faza asta și când m-a văzut că fug spre mașină, a fugit și el spre mine, crezând că sunt în pericol și că trebuie să mă ajute (Bravo Vlade!)”, a explicat președinte Asociației de Vânătoare și Pescuit Alba.

Vânătorul s-a întâlnit cu un alt urs la scurt timp după ce a fost la un pas să fie ucis de ursoaică.

„În partea cealaltă a pârâului era paznicul de vânătoare Ghiță Lupșa și Bogdan Dragomir, directorul asociației, care au auzit atacul ursoaicei și au văzut-o ulterior fugind prin parau. Nu au trecut 10 minute și am auzit dinou o ruptura în parau și o respirație grea. A ieșit un alt urs, un mascul de vre-o 3-4 ani, mai mic decât ursoaica, care și el a fost văzut de colegii mei. Ursoaica a fost atât de speriată și agitată și nu a trebuit mult să mă atace. Nu aveam nici o șansă. Era foarte mare, avea vre-o 250-300 de kg, iar când s-a ridicat în 2 picioare, cred că avea peste 2,5 m. Puteam fi acum în priveghi”, a concluzionat Bucur.

„Am vrut să va informez ce se poate întâmplă, pe un fond de vânătoare în zona de câmpie, unde, în ultimul timp am văzut cel puțin 7-8 urși. Iar la toată povestea asta, ministrul mediului, nu are nici o reacție și nu face nimic să apere viața și siguranța oamenilor. Gândiți-vă că eram cu o lisa cu alice. Nu aveam nici o șansă să mă pot apără. Cred că numai Maica Domnului m-a salvat astăzi. Aceeași poveste o aud săptămânal și de la ceilalți colegi vânători, din zona Aiud-Lopadea-Ocna Mures-Noslac și pe fondurile de vânătoare de la munte. Am depus la minister dosare de pagubă la atacurile repetate ale unui urs la o stana de la Noslac, unde în 2 nopți a omorât vre-o 30 de oi. Dosarele de pagubă au fost respinse și derogarea nu a fost aprobată. Astia suntem și de astfel de oameni suntem conduși. Imaginați-va, dacă aici, în zonă de șes-luncă există atâția ursi și sunt atâtea evenimente, ce o fi în Secuime, Brasov, Arges,etc…”, a mai spus vânătorul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.