Social

Cu ocazia duminicii migranților români, Patriarhul Daniel dă definiția familiei: „bărbat, femeie și copii”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a adresat un mesaj cu prilejul Duminicii migranților români, care va fi marcată pe 22 august, în care îi îndeamnă pe românii care trăiesc departe de țară să fie permanent în contact cu cei dragi rămași acasă și „să prețuiască familia, constituită din bărbat, femeie și copii”.

„Cu multă dragoste părintească, îi îndemnăm pe românii care trăiesc departe de țară să rămână permanent în contact cu cei dragi rămași acasă. De asemenea, îi sfătuim pe credincioșii ortodocși din țară și din străinătate să prețuiască familia – constituită din bărbat, femeie și copii –, deoarece familia binecuvântată de Dumnezeu reprezintă spațiul intim cel mai de preț în care se exprimă iubirea conjugală, dar și dragostea părintească, filială și frățească. Tuturor le adresăm îndemnul de a educa generația tânără în duhul iubirii de Dumnezeu, de Biserică și de neam și de a le cultiva copiilor și tinerilor virtuțile creștine esențiale: credința, speranța și iubirea de Dumnezeu și de semeni”, afirmă Întâistătătorul BOR.

De asemenea, Patriarhul îi îndeamnă pe românii migranți să cinstească așa cum se cuvine pe cei trecuți la viața veșnică, deoarece pomenirea lor în rugăciune constituie un act de „credință ortodoxă vie” și „o mărturie” a iubirii față de semeni.

Înaltul ierarh subliniază că, având în vedere numărul mare al românilor aflați în afara țării, estimat în prezent la aproape zece milioane, respectiv, șase milioane care trăiesc în comunitățile istorice sau tradiționale din țările aflate în vecinătate și patru milioane în comunitățile bisericești din diaspora, Patriarhia Română sprijină eforturile românilor ortodocși stabiliți temporar sau definitiv în străinătate, pentru păstrarea identității lor religioase, etnice, lingvistice și culturale.

„Grija pastorală și prețuirea deosebită manifestate de Patriarhia Română față de comunitățile ortodoxe românești din afara granițelor țării s-au concretizat, în ultimii ani, prin înființarea de numeroase parohii și a unor eparhii noi, pentru a răspunde nevoilor spirituale multiple ale credincioșilor români ortodocși din Basarabia (Republica Moldova), Serbia, Bulgaria, Ungaria, Europa Centrală și de Nord, Europa Occidentală și Meridională, cele două Americi, Australia și Noua Zeelandă, precum și prin înființarea unor reprezentanțe (Ierusalim și Bruxelles) și comunități ortodoxe românești (Muntele Athos, Siria și Liban, Cipru, Turcia, Africa de Sud, Japonia, Croația, Slovenia, Emiratele Arabe Unite/Dubai)”, arată PF Daniel.

Patriarhul BOR mulțumește slujitorilor Sfintelor Altare ortodoxe românești din afara țării, „pentru activitate și fidelitate”.

„Totodată, îi îndemnăm să intensifice lucrarea lor pastorală și misionară, de păstrare și cultivare a credinței creștine ortodoxe, a valorilor spirituale și culturale românești. Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți românii, din țară și din afara României, și să le dăruiască sănătate și ajutor, pace și bucurie, întru mulți și fericiți ani!”, se mai arată îm mesaj.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2021 drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României și Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor, cele două teme, omagială și comemorativă, evidențiind două dintre coordonatele esențiale în activitatea pastoral-misionară a BOR.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.