Mozaic

Serbările Naționale de la Țebea se vor desfășura fără tradiționalul spectacol de muzică populară

Serbările Naționale de la Țebea, dedicate memoriei lui Avram Iancu, se vor desfășura în acest an pe data de 12 septembrie, însă spectacolul tradițional de muzică populară a fost scos din program din cauza măsurilor sanitare în vigoare, a precizat vineri președintele Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Decizia a fost luată vineri în urma unei întâlniri de lucru pe care reprezentanții mai multor instituții implicate în organizarea evenimentului au avut-o la Țebea.

„Pe data de 12 septembrie 2021, la Țebea, îl vom omagia pe Eroul Național Avram Iancu. (…) Având în vedere măsurile sanitare în vigoare, și în acest an ceremonia va fi una restrânsă, fără spectacolul tradițional. Acest lucru nu ne împiedică să-l comemorăm pe Crăișorul Munților”, a notat președintele CJ Hunedoara pe pagina sa de socializare.

Consiliul Județean Hunedoara, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara și Centrul de Cultură și Artă Hunedoara, se vor implica în organizarea ceremonialului, a precizat sursa citată.

Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moți înstăriți din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluția de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntașii intelectualității românești transilvănene luptătoare pentru emancipare socială și națională.

A fost unul dintre inițiatorii și organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai și 15-23 septembrie 1848 și conducătorul cetelor înarmate de țărani și mineri din Munții Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate.

Avram Iancu a murit la 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criș și trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Țebea, lângă Gorunul lui Horea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.