Economie

Casa de cânepă. Cum se poate construi cu bolțari din cânepă

O casă din Cluj a fost ridicată cu ajutorul bolțarilor din cânepă, plantă care ajută multe domenii. Cânepa este folosită chiar și în realizarea mașinilor de lux sau a cosmeticelor.

Cânepa a început să fie folosită pentru numeroase lucruri, fiind utilă în mai multe domenii. Proprietățile sale sunt foarte apreciate așa că planta este utilizată și în construcții, sub formă de cărămizi, sau chiar ca izolație pentru mașinile de lux.

O casă din Cluj a fost ridicată, în parte, cu materiale neconvenționale, cum sunt bolțarii din cânepă, informează stirileprotv.ro.

Un metru pătrat construit din cânepă, împreună cu manopera, costă între 40 și 150 de euro. Proprietarul casei mărturisește că tehnica este deseori folosită în străinătate pentru ca locuința „să fie călduroasă”.

Cu tot cu manoperă, un metru pătrat construit cu acest material costă între 40 și 150 de euro.

„După ce ai făcut materialul, apa, var și cânepă, puzderie de cânepă, amestecată într-un malaxor. Este o armătură, asemănător cu, spun eu, cu fierul beton. Este foarte rezistență. Se face în America, în Franța, Germania, Anglia. Primul criteriu a fost că va fi călduroasă casa”, a spus proprietarul casei din cânepă, Gheorghe Căpușan.

Listă de așteptare mare la producătorii de cânepă

Cererea de cânepă este din ce în ce mai mare. Un producător din Alba care cultivă cânepă are aproximativ 650 de astfel de hectare și o listă lungă de așteptare. Cererea e mare pentru mașinile de lux: „Se folosește în industria auto ca și izolație în bordurile și ușile mașinile. De lux în mare parte. În industria textile, în contructii. Ajunge în Italia, Spania, Olanda, Germania, Franța”, a declarat Daniel Stanciu, șef fermă.

În județul Bihor, localitatea Salonta, o fabrică procesează semințe de cânepă. Prețurile variază foarte mult. Un baton cu diferite arome poate să coste 7 lei, iar produsele cosmetice câteva sute de lei, uleiurile fiind cele mai căutate.

„Este un ulei cu valoare nutritională foarte ridicată, are în structura lui Omega 3, Omega 6, Omega 9”, a mărturisit Felicia Tulai, producător de uleiuri presate la rece.

„Vânzările noastre au crescut, în medie, cam cu 12-15 la sută față de anul precedent. Materia primă o aducem, din păcate, din afară țării”, spune Lourand Kertmegi, directorul executiv al fabricii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.