Mozaic

Concert cameral Florescu – Fernandez în cadrul FITS

Monica Florescu (pian) și Makcim Fernandez Samodaiev (violoncel)

Un concert cameral intitulat „Beethoven 250: Sonatele pentru pian și violoncel” va avea loc în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Miercuri, 25 august, de la ora 17, la Sala Oglinzilor a Forumului German Sibiu, vor fi interpretate ultimele trei sonate pentru pian și violoncel de Ludwig van Beethoven de către pianista Monica Florescu și violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev.

Creația inovatoare a lui Beethoven își spune iar cuvântul prin aceste ultime lucrări dedicate pianului și violoncelului și lasă posterității o poarta deschisa spre o noua lume sonoră, noi posibilități de explorare armonică și melodică într-o dimensiune extinsă, lăsată ca o adevărată mărturie de voința și geniu a marelui compozitor.
E cu adevărat revelator felul în care Beethoven a reușit sa răspundă în mod constructiv la marea criză a vieții sale, cumplita surzenie și cum a continuat sa compună muzică apăsător de frumoasă, creând speranță celor care îi ascultă.

„După ce am interpretat de nenumărate ori aceste sonate și am parcurs întreg ciclul de sonate pentru violoncel și pian anul trecut, ca omagiu al împlinirii celor 250 de ani de la nașterea sa, ca interpreți ai aceste muzici observăm cum compozițiile sale evoluează în timp în noi, ca o sursă de cunoastere, mereu în redescoperire de noi înșine și de noi orizonturi, noi înțelesuri și tâlcuri, mesajele muzicii sale fiind cuprinse de acest transfer de conștiință tipic beethovenian care ne acompaniază de mai bine de două secole.

Pianista Monica Florescu și violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev excelează în domeniul muzicii de cameră și ca soliști concertiști, cu o experiență formată de-a lungul anilor, în care au creat proiecte diverse, de la concerte de muzică de cameră și înterpretare în prima audiție a creațiilor contemporane, până la colaborări ample cu artiști de renume din domeniul muzicii clasice și proiecte interdisciplinare create în colaborare cu companii de balet și teatru.

Stabiliți actualmente ca soliști ai Filarmonicii de Stat Sibiu ei desfășoară în continuare o carieră în performanța interpretării muzicale, iar din 2016 inițiază un proiect independent, cu concerte „full house” in fiecare lună, așa numită Stagiunea Camerală Florescu – Fernández & Friends.

Iată că și anul acesta sunt prezenți în cadrul Festivalului Internațional de Teatru din Sibiu, cu un concert dedicat lui Ludwig van Beethoven, proiect care aduce muzica clasică alături de cei care o iubesc și au nevoie de ea, răspunzând constructiv la marile crize cum este cazul și cu această pandemie, care a complicat eforturile artiștilor de a evolua în fața publicului, dar care cu siguranță le-a stimulat creativitatea și abilitatea de a răspunde ca vectori culturali.

Program:

Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Sonata pentru pian și violoncel nr. 3 în La Major, op. 69
Sonata pentru pian și violoncel nr. 4 în Do Major, op. 102, nr. 1
Sonata pentru pian și violoncel nr. 5 în Re Major, op. 102, nr. 2

Interpreți:
Monica Florescu, pian
Makcim Fernandez Samodaiev, violoncel
FITS2021:
https://www.sibfest.ro/spectacol/475
BILETE:
https://www.myticket.ro/evenimente/8450/beethoven-250-sonatele-pentru-pian-si-violoncel-beethoven-250-beethoven-s-cello-sonatas-25-august-2021-sala-oglinzilor-forumul-german-sibiu.html

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.