Economie

Germania are nevoie de 400.000 de imigranți calificați pe an

Germania are nevoie de aproximativ 400.000 de imigranți calificați pe an, pentru a atenua deficitul de forță de muncă calificată, a afirmat marți Detlef Scheele, șeful Oficiului Federal pentru Muncă (BA), într-un interviu acordat publicației Sueddeutsche Zeitung, transmite DPA.

„Pentru mine nu este vorba de azil, ci de imigrație controlată pentru reducerea deficitului de pe piața forței de muncă. De la îngrijitori la angajați care se ocupă de aerul condiționat și de sectorul logistic, dar și din mediul universitar, în toate domeniile va fi un deficit de forță de muncă calificată”, a avertizat Scheele.

El a refuzat să ia în calcul posibila rezistență la migrație ca o soluție la problemele de pe piața forței de muncă. „Nu poți să te ridici și să spui: ‘Nu vrem străini’. Asta nu funcționează”, a spus șeful BA, adăugând: „Cert este că Germania nu are angajați”.

„Din cauza evoluțiilor demografice, numărul angajaților calificați va scădea cu aproape 150.000 anul acesta, iar declinul va fi mult mai dramatic în următorii ani. Germania poate rezolva problema doar calificându-i pe cei necalificați și pe cei care și-au pierdut locurile de muncă din cauza schimbărilor tehnologice, lăsând femeile care lucrează involuntar part-time să aibă o activitate mai îndelungată și, dincolo de toate acestea, aducând imigranți în țară”, a declarat Scheele.

Cei care lucrează involuntar part-time sunt cei care ar prefera să aibă program complet dar nu găsesc locuri de muncă cu normă întreagă.

Scheele a apreciat că deficitul de forță de muncă va fi o problemă cheie pe care trebuie să rezolve viitorul Guvern după alegerile federale din Germania de luna viitoare.

Și Institutul economic german (IW) a avertizat recent că Germania se va confrunta în următoarele decenii cu un deficit de forță de muncă calificată.

Dacă se va menține nemodificată vârsta de pensionare și nu va exista o creștere a imigrației controlate, afacerile germane ar putea pierde unul din opt angajați calificați, fără a ține cont și de efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19) în cea mai mare economie europeană, avertizează IW.

Studiul analizează perspectivele pieței muncii din Germania după ce generația născută după al Doilea Război Mondial (baby-boom) se pensionează.

Dacă reglementările privind pensionarea nu se modifică și imigrația este la un nivel scăzut, cel mai rău scenariu, atunci 4,2 milioane de angajați calificați (12%) vor ieși de pe piața forței de muncă până în 2040. În scenariul de mijloc, cel mai probabil, numărul angajaților calificați scade cu 3,1 milioane sau 8,8%.

Totuși, dacă reglementările privind imigrarea sunt schimbate și vârsta de pensionare crește, numărul angajaților calificați cu vârsta între 20 și 69 de ani rămâne aproape stabilă în următorii ani, arată studiul IW.

Cercetătorii IW apreciază că economia germană ar trebui să se pregătească pentru schimbări structurale deoarece din ce în ce mai mulți oameni aleg educația academică în locul formării profesionale, astfel încât în viitor compoziția forței de muncă calificate va fi diferită.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.